Kako napraviti hamburger
Napravite domaći hamburger
Kako biste napravili svoj domaći hamburger trebati znati neke trikove koje vam samo stručnjaci mogu pokazati ili prenijeti. Izbor mesa je dakako najvažniji, te uvijek tražite mesara da meso samelje pred vama jer odstajalo mljeveno meso je lako kvarljivo. Za izradu pljeskavice je potrebno meso koje ima barem 20 % masnoće jer će tada ono biti mekše. U meso umiješamo sitno nasjeckani luk, češnjak, začina po želji, sir, pa čak i senf. Meso lagano izmješamo i formiramo pljeskavice te u sredini pritisnemo žličicom. Prilikom pečenja nije potrebno pritiskati meso kako bi se ono bolje speklo i ono što je važno znati da se tokom pečenja u taviti ono okreće samo jednom.
Peciva je dobro premazati maslacem, a na dno se uvijek stavlja list zelene salate kako sokovi iz hamburgera ne bi previše namočili donji dio peciva. Na hamburger se uvijek prvo stavlja sir za topljenje te ploške rajčice, a na nju se može dodati ploške tvrdo kuhanog jaja, kiseli krastavci, zapečena slanina, i drugo po želji i ukusu kako volite.
Hamburger s roštilja
Hamburger s roštilja će imati okus roštilja jer ćete ga umjesto na tavici peći na roštilju, a ako roštilj radite na ugljenu meso će upiti miris dima koji je specifičan. Smjesu za meso možete napraviti sami ili kupiti gotove hamburgere za roštilj koji u sebi već imaju sve potrebne dodatke. No, ako više volite pripremati sami osnovni sastojici su sol, papa, sitno nasjeckani luk i češnjak, a ostalo je prema vašem ukusu. Pljeskavica ne smije biti pretvrda i na roštilju ćete je ispeći vrlo brzo s time da ćete je okrenuti samo jednom.
Pecivo prerežite popola i ako želite da bude hrskavo možete i pecivo namastiti maslacem i lagano kratko ispeći na roštilju da upije miris dima i dobije hrskavost. Na donji dio peciva ćete staviti list salate, zatim hamburger s roštilja, možete ali i ne morate topljeni sir, te povrće po želji kao na primjer tikvice s roštilja, rajčicu, hrskavu slaninu i drugo po izboru, poklopite gornim dijelom peciva i uživajte u jelu.
Vege hamburger
Vege hamburger možete napraviti od sojinih ljuskica umjesto mesa, a u smjesu za vege pljeskavicu ćete staviti iste sastojke kao i da koristite meso. Luk, češnjak, sol, papar i malo vode kako bi se sojine ljuskice omekšale. Možete dodati i jedno jaje umjesto vode, te ćete formirati pljeskavice koje ćete prepeći kratko na tavici s obje strane. Dodaci koje dodajete kod izrade vege pljeskavica ovisi o vašem ukusu, ono što je najvažnije kao i kod mesa da pljeskavice ne budu pretvrde.
Polovice peciva možete namazati maslacem ili kratko prepeći na tavici gdje ste pekli vege hamburger. Redoslijed slaganja je jednak kao i kada koristite meso, prvo list zelene salate, pa vege pljeskavica na koju stavljate sir ako ga jedete, te povrće po svom izboru i preljeve ukoliko želite da bude sočnije. Vege pljeskavica se može napraviti i od quinoje ili od heljde, no postoji veliki izbor vege namirnica koje mogu poslužiti u svrhu izrade pljeskavice.
Tagovi: