Kako napraviti jabučni ocat – Ocat od jabuka
Jabučni ocat iz kućne radinosti
Višak domaćih jabuka ili drugog voća poput grožđa svakako se može iskoristiti za pripravljanje domaćeg octa. Uz malo uloženog truda te novca možete dobiti domaći i zdravi proizvod koji ćete koristiti tijekom cijele sezone. Jabučni ocat dobiva se od svježih jabuka koje se najčešće režu na manje komadiće ili gnječe, a zatim se podvrgavaju prirodnom procesu fermentacije u dva jednostavna koraka. Prvi korak u tradicionalnoj proizvodnji je takozvana alkoholna fermentacija gdje će prirodno prisutni kvasci razgraditi šećere iz jabuka te ih pretvoriti u etanol/alkohol.
Nakon navedenog uz pomoć bakterija iz octene kiseline od alkohola dobiva se ocat. Octena kiselina je svakako glavni sastojak jabučnog octa i ona je isto tako zaslužna za karakterističan miris kao i okus. Jabučni ocat se može napraviti i s kupljenim jabukama, iako se preporučuje da se uzimaju one iz domaće proizvodnje. Jednom pripremljen ocat može se koristit za dodatak jela, za čišćenje organizma, ali i za čišćenje raznih površina u kućanstvu.
Recept za domaći jabučni ocat
I dok se jabučni ocat može kupiti, najbolje ga je pripremiti doma. Recept za domaći jabučni ocat je sljedeći: Sastojci - 7 većih jabuka ili ostataka od jabuka poput kora, filtrirana ili prokuhana voda, žličica meda. Priprema - Jabuke dobro operite i isjeckajte na manje komade koje ćete zatim staviti u prethodno sterilizirane staklenke (do polovice staklenke). U staklenke ulijte vodu na način da ona prekrije narezane jabuke. Posljednjih 5 do 6 cm staklene ne smije biti ispunjeno s vodom. U vodu i jabuke sada dodajte žličicu meda. Dobro pomiješajte jabuke, vodu i med, i pokrijte staklenke sa prozračnim materijalom koji ne pušta mucice ili dlake.
Staklenke sada spremite na tamno mjesto. Ukoliko nemate tamnije mjesto, tada staklenke možete prekriti kako bi dobili mrak. Prva dva tjedna jabuke će fermentirati i zahtijevat će svakodnevno miješanje. Svrha je ne dozvoliti šećeru da se taloži na dnu, ali i ne dozvoliti jabukama da plivaju na površinu. U procesu fermentacije jabuke postaju smeđe, tekućina poprima zamućenost. Pojavljuju se i manji mjehurići, dok se na dnu pojavljuje žućkasto bijeli sediment. Ukoliko primijetite plijesan znači da nešto nije u redu.
Za što se sve može koristiti jabučni ocat
Nakon što je prošlo dva tjedna od miješanja jabuka, vrijeme je da ih procijedite. Tekućinu procijedite u čiste staklenke, a jabuke bacite u kompost. Tekućinu opet odložite na tamno ali i toplo mjesto na dodatna 3 do 4 tjedna kako bi dobili kiselinu uz pomoć ostalih dobrih bakterija. Povremeno miješanje se također preporučuje. Ukoliko vam je okus prekiseo, tada ocat možete procijediti i razrijediti uz malo vode. Za što sve možemo koristiti domaće pripravljen jabučni ocat?
Jabučni ocat je svakako odlična domaća namirnica za mnoge stvari, od čišćenja, priprema jela, pa do njege kože. Ovaj ocat u sebi sadrži preko 90 raznih tvari koje su dobre za naše zdravlje. Danas se ovaj ocat najčešće koristi kao suputnik u sagorijevanju masnoća, domaći toner za kožu, pranje voća i povrća prije konzumacije, pranje kućnih ljubimaca, čišćenje perilice rublja, neutralizaciju neugodnih mirisa, kao dodatak za sredstvo za čišćenje. Ovaj prirodni ocat možemo koristiti za mnogobrojne stvari, stoga je poželjno da se uvijek nađe u našem domu.
Tagovi: