Kako napraviti jogurt
Kako napraviti domaći jogurt?
Domaći se jogurt, za razliku od onog kupovnog, razlikuje prema finoj kremastoj teksturi. Osim navedenog, on se jednostavno radi i ne zahtijeva posebno znanje. Kako napraviti domaći jogurt? On se radi od svježeg mlijeka i takozvanog startera. Za starter mnogi koriste kiselo mlijeko ili čvrsti oblik jogurta. Ovdje ćemo kupljeno mlijeko ostaviti vani, kao i startere. Sobna temperatura igra jako veliku ulogu u dobivanju domaćeg jogurta. Kada i kako su opće nastali prvi jogurti? Smatra se da je ovaj mliječni proizvod nastao slučajno.
Nomad je putovao Azijom i nosio je mlijeko u svojim bisagama. Pošto je putovanje bilo prilično dugo, mlijeko se na većim temperaturama zgusnulo i nastao je kiselkasti mliječni proizvod. Zašto je dobro jesti fermentiranu hranu? Fermentirana hrana poput jogurta sadrži žive mikrobe. Ovi mikrobi stvaraju vitamine, tretiraju naš imunološki sustav, deaktiviraju toksine. Isto tako oni poboljšavaju okus hrane, njenu teksturu i pomažu u procesu probavljanjna. Fermentirana hrana svakako ima brojne prednosti, a najbolja je ona koju pripravimo u svom domaćinstvu.
Recept za domaći jogurt
Sljedeći recept odnosi se na pravljenje domaćeg jogurta. Što vam je sve potrebno? Čvrst jogurt iz trgovine ili kiselo mlijeko. Proces je sljedeći: Odabrani jogurt starter ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon navedenog prokuhajte svježe mlijeko i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada je ono postiglo sobnu temperaturu u njega se dodaje kiselo mlijeko ili čvrsti oblik jogurta. Na 1/2 litre mlijeka potrebno je dodati 1 žlicu čvrstog jogurta ili kiselog mlijeka.
Nakon što ste dodali navedene sastojke sve je potrebno dobro promiješati. Nakon miješanja, smjesa će se poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi još 24 sata. Nakon što je navedeno vrijeme prošlo, trebali bi imati više jogurta. Isto tako, sačuvajte određenu količinu domaćeg jogurta kako bi vam on poslužio kao novi starter sljedeći put. Koliko dugo smijete konzumirati ovaj kiseli mliječni proizvod? Nakon što se on formirao, potrebno ga je držati u hladnjaku i potrošiti u roku od 7 dana.
Kako i gdje ispravno čuvati jogurt?
Rok trajanja jogurta može ovisiti o nijansama njegovog izvornog sastava. Domaći jogurt poželjno je držati u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu 5 do 7 dana. Jogurti koji su napravljeni samostalno i na temelju posebnog fermenta mogu se čuvati na temperaturi do 7 stupnjeva do 6 dana. Koja je najvažnija stavka prilikom čuvanja jogurta? Prilikom skladištenja važno je voditi brigu o samoj temperaturi. Jogurt je napravljen na temelju živih kultura koje imaju svoja svojstva samo određeno vrijeme.
Redovita konzumacija jogurta može nam pomoći da smanjimo i reguliramo tjelesnu težinu i da smanjimo rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da ovaj fermentirani mliječni proizvod ima brojne prednosti za naše zdravlje. Njegova konzumacija može znatno ojačati naš imunološki sustav i zaštititi nas od brojnih virusa i bakterija. Kako bi dobili samo najbolje od jogurta bitno je konzumirati onaj tip koji ima žive i aktivne bakterijske kulture koje potiču pravilan rad organizma.
Tagovi: