Kako napraviti kajganu

Kako napraviti kajganu

Kajgana - recept

Za kajganu će Vam od sastojaka trebati 4 jaja, 2 žlice mlijeka, 2 žlice maslaca, te sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu. Razbijte četiri jaja u zdjelu srednje veličine. Dodajte dvije žlice mlijeka u zdjelu s jajima. Lagano promiješajte jaja i mlijeko, pomoću vilice ili žlice za miješanje. Nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine i smjesa postane ravnomjerna. Stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte dvije žlice maslaca. Pustite da se maslac potpuno otopi i obloži dno tave. Kada je maslac potpuno otopljen, ulijte smjesu u tavu. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Pustite da se jaja počnu stvrdnjavati na dnu tave. Potom počnite lagano miješati s kuhačom kako bi kajgana bila ravnomjerno kuhana. Kada kajgana bude pri kraju, posolite i popaprite. Nastavite miješati još nekoliko trenutaka kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Kada jaja budu gotova, maknite tavu s vatre te ju servirajte na tanjuru uz prilog.

Kajgana - ideje

Kajgana sa slaninom i tikvicama

Na malo maslinovog ulja ili masti pržite nasjeckanu slaninu i tikvice. Dodajte jaja, te soli i papra po ukusu. Specite kajganu i na kraju posipajte preko toga sa suhim ili svježim peršinom.

Sa slaninom i sirom

Na malo maslinovog ulja pržite oko 50 grama nasjeckane dimljene slanine i oko 100 grama nasjeckanog sira. Zalijte s 2 jaja, posolite i poparite te ispecite kajganu, te na kraju posipajte preko toga s peršinom po želji.

S lukom

Luk narežite na tanke kriške. Rastopite masnoću po izboru. Na laganoj vatri pržite luk dok ne postane staklast. Dodajte jaja, posolite, pobiberite i ispržite kajganu. Na kraju pospite peršunovim lišćem.

Kajgana sa slaninom i sjemenkama

U tavi ispržite nasjeckani poriluk, dodajte slaninu narezanu na kockice, a zatim jaja. Posipajte s malo soli i papra. U drugoj tavi na suho popržite sjemenke suncokreta i sezama, a zatim ih posipajte preko kajgane.

S kozicama

Na tavi specite kozice. Dodajte 4 jaja, posipajte s malo soli i papra, te ispecite kajganu. Na kraju posipajte preko kajagne malo peršina.

S gljivama

Na masnoći ispržite očišćene i narezane gljive. Zalijte jajima, posolite, popaprite i ispržite kajganu.

Sa slaninom i paprikama

Na tavi ispržite paprike koje ste prethodno narezali na kockice. Nakon 2 do 3 minute dodajte nasjeckanu slaninu i spržite ju s paprikom. Zalijte sa jajima, posolite, popaprite i ispecite kajganu.

Sa slaninom i patlidžanima

Ogulite i narežite 1 patlidžan na kockice. Na maslinovom ulju spržite kockice patlidžana i nasjeckanu slaninu. Pri kraju zalijte sa jajima. Posolite, popaprite i ispržite kajganu.

Kajgana - savjeti

Kajgana nije nimalo teška za napraviti, dokle god se držite recepta. Ujedno, postoje trikovi kako Vaša kajgana može svaki puta ispasti savršena! Prvo, odaberite tavu s neprijanjajućim dnom. Ključno je da površina bude sjajna kako bi jaja lako klizila po tavi. Upotrijebite svježa jaja. Razbijte jaja u posudu, nikako direktno u tavu. Pomiješajte jaja s malo mlijeka ili vrhnja kako biste postigli finu i kremastu smjesu. Za intenzivan okus, koristite maslac umjesto ulja. Upotrijebite silikonsku lopaticu za miješanje kako biste sačuvali premaz tave i spriječili lijepljenje. Kuhajte jaja na blagoj vatri kako ne bi postala previše tvrda ili raskuhala se. Neprestano miješajte jaja u tavi, jer ćete tako imati puno mekšu i ukusniju kajagnu. Izvadite jaja iz tave prije nego što su potpuno gotova, jer će se nastaviti kuhati još nekoliko trenutaka. Dodajte sol neposredno prije posluživanja. Ako solite jaja tijekom kuhanja, sol će izvući višak vlage iz njih, čineći kajganu vodenastom.


Tagovi: