Kako napraviti kiselo tijesto s kvascem
Kiselo tijesto s kvascem pripremite tri dana unaprijed
Ako želite bilo što raditi od kiselog tijesta, umijesiti kruh, tijesto za pizzu ili neku drugu pekarsku namjenu, kiselo tijesto s kvascem pripremite tri dana ranije, jer mu treba točno tri dana za fermentaciju, dohranjivanje i sazrijevanje. Za ovu namjenu možete koristiti razne vrste brašna, ali je preporuka da koristite isto brašno od kojeg ćete kasnije mijesiti kruh ili pizzu za tijesto. Potrebno vam je brašno, šećer i voda, ali fermentaciju mogu ubrzati neki drugi dodaci.
KIselo tijesto s kvascem pripremate tako da u zdjeli razmrvite kvasac ili suhi kvasac razmutite u vodi u koju dodate žličicu šećera i brašno i pustite da odstoji tri dana. Vrenje možete ubrzati dodavanjem jogurta, kefira, kiselog vrhnja, grožđica, kuhanog zdrobljenog krumpira, zdrobljene kuhane kisele jabuke, rasola od kiselog kupusa ili nekog drugog kiselog voća, ili čak malo voćnog soka. U nekim inačicama svaki dan dodajete malo brašna i pustite da kvasci svoje rade, tako dobivate ekspresno kiselo tijesto koje ćete dalje koristiti za sva kisela tijesta.
Kiselo tijesto s kvascem možete raditi od bijelog ili raženog brašna
Za razliku od startera za kiselo tijesto koji se radi samo od tri sastojka brašna, šećera i vode i sporo se razvija na vrenju prirodnih kvasaca (i do deset dana), kiselo tijesto s kvascem možete raditi od bijelog ili raženog brašna kojem se dodaje četvrti dodatak, svježi ili suhi kvasac koji taj postupak vrenja ubrzava i skraćuje ga na samo tri dana. Kisela tijesta imaju manje glutena pa ih mogu koristiti i neke osobe koje ne podnose gluten.
Kiselo tijesto s kvascem nije pravi prirodni kvas koji se razvija vrenjem prirodnih kvasaca mljiječe i octene kiseline, ali je najbliža brza verzija kiselog predtijesta i kao i starter poboljšava kvalitetu kruha i peciva koje umijesite s njim, kao i njihov rok trajanja. Kruh ne ne mrvi odmah drugi dan, a i kad se počne mrviti te mrvice su zrnate i sitne, a sam kruh ne gubi na okusu i kvaliteti stajanjem, jednostavno duže ostaje svjež.
Dakle, kiselo tijesto s kvascem i starter nisu iste stvari
Ljude sada već pomalo zbunjuju izrazi kvas, kvasac, starter, predtijesto, a to je u vrijeme korone zbog nestašice kvasca zaživjelo i svi žele napraviti svoj prirodni kvasac ili starter. Ali da se zna, kiselo tijesto s kvascem i starter nisu iste stvari i ne mogu ni biti. Starter predstavlja prirodne kvasce koje ste sami uzgojili, a nekada su ga koristila i kućanstva i pekarstva dok ih industrijski proizvedeni kvasac, onaj svježi i kasnije suhi nisu potisnuli.
KIselo tijesto s kvascem predstavlja pravo predtijesto umiješeno s kvascem koji je produkt prirodnih kvasaca i komercijalni proizvod za pekarstvo. Preditijesto ne morate hraniti, ne morate mu ništa dodavati, ali kada umijesite kruh s njime, otkinite jednu lopticu od tog tijesta i pohranite je, ona će postati novo predtijesto, tako su u prošlosti radile naše bake i njihove majke i bake. Ovo je i brži i uredniji način, jer priprema startera zahtijeva brigu o njemu svaki dan i širi težak kiseli miris.
Tagovi: