Kako napraviti kokošju juhu – Francaise

Kako napraviti kokošju juhu – Francaise

Kokošja juha Francaise - recept

Kokošja juha Francaise je varijanta klasične kokošje juhe koja ima svoje korijene u francuskoj kuhinji. Glavna razlika između ove juhe i klasične kokošje juhe leži u načinu pripreme i dodacima koji se koriste za postizanje specifičnog okusa i teksture. Kod kokošje juhe Francaise, ključni sastojci uključuju jaja i limunov sok. Kako bi se postigla kremasta tekstura, jaja se obično umute i postepeno dodaju u juhu, uz stalno miješanje, što rezultira bogatijom i gušćom juhom. Limunov sok se također dodaje kako bi se juhi dao svjež i osvježavajući okus, često uz dodatak sitno naribanog limunove kore za još jači citrusni profil. Osim toga, kokošja juha Francaise može sadržavati i dodatke poput riže ili tjestenine, koji dodatno obogaćuju juhu i pružaju joj dodatnu konzistenciju. U nekim verzijama ove juhe, možda će se dodati i različito povrće poput šparoga ili artičoka kako bi se dodala raznovrsnost okusa i teksture. Klasična kokošja juha, s druge strane, obično se priprema s temeljcem od kokoši, povrća i začina, ali bez dodataka poput jaja i limunovog soka.

Kokošja juha Francaise - sastojci

Kada se priprema kokošja juha Francaise, biti će vam potrebni određeni sastojci. Glavni izvor proteina i osnovni sastojak juhe je kokoš ili pileći file. Zatim će vam trebati jaja koja se koriste se za dodavanje kremaste teksture juhi. Sljedeći sastojak je limun, gdje se koristi i limunov sok i kora kako bi se juhi dodala svježina i citrusni okus. U juhu možete dodati rižu ili tjesteninu kako biste obogatili juhu. Kao baza juhe se koristi povrtni ili pileći temeljac s kojim će kokošja juha Francaise imati bogatiji okus. Od povrća se koriste mrkva, celer i luk kako bi juhi dali dodatnu aromu. Od začina se koriste sol, papar i peršin. Mogu se dodati i drugi začini i povrće prema želji, poput šparoga ili artičoka, kako bi se postigla raznolikost okusa i teksture. Od pribora će vam trebati veliki lonac kao i ulje, a kod obrade mesa će vam trebati dobro naoštren nož.

Kokošja juha Francaise - priprema

Kako bi se pripremila kokošja juha Francaise, prvo pripremite sve potrebne sastojke. Operite i nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin. Izrežite kokoš ili pileće filete na manje komade. Istucite jaja i iscijedite limunov sok. Na srednje jakoj vatri zagrijte malo ulja u loncu, te dodajte nasjekano povrće i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte komade kokoši ili pilećih fileta u lonac i nastavite dinstati nekoliko minuta kako bi meso dobilo boju. Potom dodajte pileći temeljac ili temeljac od povrća u lonac te pustite da juha zavrije. Smanjite vatru i kuhajte juhu poklopljenu dok se kokoš ne skuha i povrće ne omekša, obično oko 20 do 30 minuta. Ako koristite rižu ili tjesteninu, dodajte je u juhu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude kuhana. Postepeno umiješajte umućena jaja u juhu, stalno miješajući kako bi se sprječilo zgrušavanje. Dodajte svježe iscijeđeni limunov sok i naribanu koricu limuna te dobro promiješajte. Po potrebi dodajte sol i papar, te svježe nasjeckani peršin za dodatnu aromu. Kada je kokošja juha Francaise gotova, poslužite ju toplu s dodatkom svježeg kruha ili krutona.


Tagovi: