Kako napraviti krokete

Kako napraviti krokete

Jesu li kroketi zapravo panirani i prženi njoki

Kada je riječ o krumpirovom tijestu, mnogi će reći čemu se mučiti ako je vic u krumpiru, jer s puno manje muke mogu tako pohati i kuhane krumpire i mnogi to i čine i ti pohani krumpiri su vrlo slasni. Drugi, oni štedljiviji će svaki ostatak pire krumpira iskoristiti za pravljenje njoka ili kroketa koje možete i zamrznuti i pripremati ih kada vam trebaju. Jesu li kroketi zapravo panirani i prženi njoki, posve je jasno da jesu.

Ako reciklirate ostatke krumpir pirea za neka njoke koje želite zamrznuti, možete ih odmah zamrznuti čim ih napravite, ali ih prvo zamrznite na papiru za pečenje, odvojene i tek smrznute ih istresite u vrećice za zamrzavanje, tako se neće slijepiti. Kroketi trebaju biti nešto veći, uvaljani u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice, a zamrzavate ih na isti način kao i njoke, odvojeno da se ne slijepe i tek ih smrznute prebacite u vrećicu ili posudu za zamrzavanje.

Kroketi se mogu raditi na više načina

Za fine krokete koji će prženi biti izvana hrskavi, a iznutra mekani najvažnije je da se u kuhanom krumpiru zadrži što manje vode, jer tada u tijesto dodajete manje brašna. Neki recepti za krokete sugeriraju kuhanje krumpira u ljusci jer tako upije najmanje vode. Kroketi se mogu raditi na više načina, onaj uobičajeni je prvo od ocijeđenog krumpira, malo soli, kockice maslaca i malo mlijeka izraditi mikserom glatki krumpir pire, iako neki više preferiraju gnječenje krumpira.

U ohlađeni krumpir pire dodajete jedno jaje i otprilike 10 puta manje brašna, ako ste skuhali 600 grama krumpira dovoljno vam je 60 grama brašna. Neki u krumpirovo tijesto dodaju i malo griza koji popije višak tekućine i lijepo nabubri, nasjeckani peršin, papar ili neke druge začine. Mesni kroketi, u krumpirovo tijesto umiješajte šaku na glavici sitno kosanog crvenog luka naglo prodinstanog faširanog mesa, vjerujte, dobit ćete pravu poslasticu, krokete koje će svi voljeti i možete ih poslužiti samo uz zelenu salatu.

Kroketi na posve drugačiji način

Uz već predložene mesne krokete isprobajte i inačicu sa tunjevinom u komadićima i sitno kosanim češnjakom. No, kroketi na posve drugačiji način se mogu napraviti na možda do sada neispobani način. Potrebni su vam pola kilograma krumpira, dvije žilce maslaca, dvije žlice brašna, pola šalice mlijeka, dva jaja, sol, papar i ulje za prženje kroketa. Prvo skuhani oguljeni krumpir zgnječite vilicom ili drobilicom (prešom) za krumpir, ne zaboravite kuhati krumpir u slanoj vodi.

Na tavi u rastopljeni maslac dodajte dvije žlice brašna, dobro ga izmiješajte, doajte sitno kosani češnjak, sol i papar i miješajte dok se ne zgusne. Pomiješajte to lagano zaprženo brašno s krumpir pireom i pripremajte krokete, koje odmah namočite u razmućena jaja i krušne mrvice i spuštajte u vrelo ulje. Kroketi se trebaju peći oko pet minuta sa svake strane da bi izvana bili zlatno smeđi i hrskavi, služite ih odmah kao samostalne grickalice ili uz umake, mesa, povrće i druga jela.


Tagovi: