Kako napraviti kruh

Kako napraviti kruh

Od svih vrsta kruha najbolji i najslađi je domaći kruh

Pekarstvo ima dugu tradiciju pa nije čudno da se na svijetu peče mnogo različitih vrsta kruha iako su razlike postojale i dok ga je svako kućanstvo spremalo i peklo za sebe i svoju obitelj, jer je svaka domaćica imala neke svoje trikove i dodatke. Pa ipak, unatoč raskošnoj ponudi različitih kruhova i peciva u pekarnicama, od svih vrsta kruha najbolji je i najslađi domaći kruh koji miriši svježe ispečen na toplu peć i majčine ruke.

Domaći kruh danas ne znaju svi napraviti, možda i zato jer nema više onog brašna od sporo mljevenog zrna pšenice u staroj vodenici, nema ni starinskih peći ni ruku koje snažno i strpljivo mijese, a gotovo tijesto se peče u električnom pekaču i sve je drugačije. Ali ima smisla pokušati, trebate pola kilograma brašna, jedan suhi kvasac ili pola kockice svježeg, žličica soli, žličica šećera, dvije žlice ulja i oko pola litre vode (ne upijaju sve vrste brašna jednako vodu).

Postupak kojim ćete napraviti domaći kruh

U maloj posudi promiješajte u malo vode kvasac, malo brašna i prstohvat šećera, ostarak brašna stavite u posudu u kojoj ćete mijesiti, napravite udubinu u koju ćete dodati sol, šećer, ulje i pjenicu od kvasca iz male zdjelice. Postupak kojim ćete napraviti domaći kruh vrlo je jednostavan, počnite dodavati vodu i nastojte umiješati sve sastojke jednolično, kada sve umijesite u kompaktnu masu, pobrašnite površinu i izvadite tijesto na nju, te nastavite mijesiti odozdo prema gore.

Tijesto za kruh trebate strpljivo i snažno mijestiti sve dok ne dobijete elastičnu (gumastu) sjanu kuglu, tada ga vratite u veliku zdjelu koju stavite po mogućnosti na toplo mjesto, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili nekim poklopcem i pustite da se diže dok ne udvostruči svoju veličinu. Tada ga možete premijesiti i pustiti da se još malo diže, nakon čega ga vratite na dasku, rukama istisnete zrak iz njega i formirate ga prema kalupu za pečenje, uz par kratkih rezova nožem otvorite tijesto da se u kalupu diže prema gore.

Napraviti kruh kod kuće znači vratiti mirise djetinjstva

Tijesto se treći put diže u kalupu, a kada dosegne dvostruku veličinu, pouljite ga ili ga pošpricajte vodom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 30 minuta. Napraviti kruh kod kuće znači vratiti mirise djetinjstva i radost u svoju obitelj, jer domaće je domaće. Kada se jedanput izvještite možete početi eksperimentirati sa drugim vrstama brašna, zobenim, ječmenim, kukuruznim i njihovim mješavinama, možete mijesiti mliječno tijesto ili kiselo sa sirutkom, jogurtom ili kefirom.

U domaći kruh možete dodavati razne vrste sjemenki ili orašastih plodova, narezano ili bobičasto voće, masline, možete dio brašna zamijeniti krumpirom, ribanom tikvicom, bananama, sirom i drugim dodacima. Umjesto vode upotrijebite pivo ili mineralnu gaziranu vodu, pomiješajte više vrsta brašna, kukuruzno i pšenično ili umijeste tijesto od onoliko vrsta brašna koliko ih nađete u svom dućanu zdrave hrane. Ako koristite više vrsta brašna stavljajte ga u jednakim omjerima, a z blagdan se hrabro poigrajte inovacijama koje će spojiti značajke kolača i kruha.


Tagovi: