Kako napraviti liker od žižula
Liker od žižula je prava mala riznica zdravlja
Čičimak je stigao iz Azije i udomaćio se na cijelom Mediteranu, pa tako i u našim primorskim krajevima, a najukusniji i najzdraviji je u svom izvornom obliku i zato mnogi beru sa njegovih trnovitih grana i jedu jednu po jednu crvenu bobicu, samo treba paziti na koštice da ne okrhnete zube. Liker od žižula je prava mala riznica zdravlja, priprema se jednostavno, ali sazrijeva sporo, najmanje šest mjeseci, ali isplati se jer dobijete vrlo ljekovito piće.
Zizyphus jujuba je latinski naziv tih bobica koje zovu i kineskim datuljama, a u narodu ih zovu čičimak, čičindra, čingulin, čičindarica, cicinda, žižulja ili jednostavnije žižula. Okusom podsjećaju na jabuku, a slatkoćom na datulju, ali tek sazrele bobice su slatkasto-kiselkaste. Jedu se svježe i suhe, koriste se za komplote, džemove i pekmeze, uz slasna pečenja ili se jedu suhe. Svježe su niskokalorične, osušene su pune šećera kao i grožđice ili suhe šljive i smokve, a liker od žižula je najbolji u blagdansko vrijeme preobilja.
Liker od žižula poboljšava probavu teške i zasitne hrane
Žižule su pune vlakana, vitamina i minerala, naročito su bogate vitaminom C i kalijem, zato tako blagotvorno djeluju na probavne procese u zimsko i u blagdansko vrijeme kada se konzumira dosta teža, kaloričnija, masnija i začinjenija hrana. Liker od žižula poboljšava probavu teške i zasitne hrane tako da ubrzava probavne procese, smanjuje prisustvo plinova i nadutost kao i posljedice mamurluka. Ako nemate svoje žižule, skupo ćete ih platiti, ali vjerujte, nećete požaliti jer takav liker ne možete kupiti.
Za liker od žižula vam je potreban 1 kilogram žižula, pola kilograma šećera i 1 litru kvalitetne domaće rakije. Naizmjence stavljajte u staklenu teglu šaku žižula, red šećera dok ne napunite teglu, zatim sve zalijte rakijom, zatvorite i malo protresite. Čuvati na tamnom mjestu šest mjeseci uz povremeno okretanje zbog boljeg i jednoličnijeg otapanja šećera. Nakon šest mjeseci protresti i procijediti, dodati još 0,5 - 1 litre rakije, promiješati i uliti u boce i odmah možete početi koristiti.
Ako je hrana lijek liker od žižula je superhrana
Postoji i brza verzija spravljanja ovog zdravog likera. Isti količine žižula, šećera i rakije odjedanput stavite u teglu, zatvorite tegle, protresete ili okrenete da se sastojci dobro promiješaju i ostavite da stoje tjedan dana, s tim da svaki dan teglu okrenete nekoliko puta da ubrzate rastapanje šećera. Nakon tjedan dana procijedite, dodate najviše pola litre rakije i liker je spreman za konzumaciju. Ako je hrana lijek liker od žižula je superhrana, jer ocijeđene žižule možete još koristiti.
Liker od žižula je ljekovit sam po sebi, a žižule iz njega možete zamrznuti i koristiti u kolačima i biskvitima, alkohol iz njih ispari tijekom pečenja, možete ih dodati voćnim salatama i kupovima za odrasle, koristite ih u štrudlama kao višnje iz rakije ili ih koristite kao nadjev za slasna pečenja. Za ovakvo korištenje bi iz žižula trebaki izvaditi koštice. Osim voćnih salata i kupova u svim drugim jelima koja se termički obrađuju alkohol ispari, a jela ipak dobiju posebnu aromu i okus.
Tagovi: