Kako napraviti lisnato tijesto

Kako napraviti lisnato tijesto

Salenjaci su najstarija verzija za lisnato tijesto

Priča o lisnatom tijestu je puno starija od izuma frižidera i zamrzivača i industrijske proizvodnje maslaca i margarina. Salenjaci su najstarija verzija za lisnato tijesto, a radili su se po istom principu, tijesto od brašna, malo soli i vode se razvaljalo, posipalo mljevenim salom, preklapalo na trećine, svaki preklop se opet posipao mrvicama sala, opet se razvaljalo i postupak se ponavljao najmanje tri puta. Što je više puta postupak ponovljen, to se finije pečeno tijesto listalo.

Možda je neka kuharica na nekom imućnom gospodarstvu u nedostatku sala upotrijebila domaći putar i vječni recept je stvoren, a danas se često umjesto maslaca koristi jeftiniji margarin, ali pečeno tijesto se jednako lista u fine listiće koji se tope u ustima. Lako je kupiti gotovo, smrznuto lisnato tijesto, ali pošto ga je jednostavno napraviti, svaka kuharica koja drži do sebe će ga naučiti napraviti sama. Sve što trebate je brašno, sol, voda i maslac ili margarin.

Recept za najbolje lisnato tijesto

Na internetu ćete naći više verzija izrade lisnatog tijesta, no, najvažnije je da zapamtite da za najbolje lisnato tijesto trebate jednak omjer brašna i maslaca, ako stavljate 350 grama brašna toliko vam treba i putra izrezanog na kockice ili listiće. Neki koriste glatko brašno, neki mješavinu glatkog i oštrog brašna u jednakim omjerima, neki tijestu dodaju i malo octa, oko dvije žlice, više ako radite veću količinu tijesta jer želite dio tijesta zamrznuti za brzinska peciva.

Neki za lisnato tijesto rade dva tijesta, osnovno tijesto u koje umijesite kockice maslaca ili margarina i masno tijesto od dva puta više putra od brašna (naprimjer 375 grama putra i samo 150 grama brašna), oba tijesta treba dobro ohladiti u frižideru ili kratko u zamrzivaču, da se putar u njima stvrdne. Razvaljate prvo osnovno tijesto u kvadratni oblik, na njega položite kocku masnog tijesta, preklopite sve krajeve, razvaljate, dalje preklapate na trećine i tako 3 - 5 puta.

Možete i od mekanog tijesta napraviti lisnato tijesto

Još se sjećate salenjaka sa početka ovog članka, taj princip vam treba ako od običnog tijesta za savijače želite napraviti lisnate poslastice. Da, možete i od mekanog tijesta napraviti lisnato tijesto, trebate ga samo ohladiti u frižideru, a hladan maslac ili margarin narezati na sitne kockice ili listiće. Razvaljajte na pobrašnjenoj dasci ohlađeno tijesto, posipajte mrvicama, listićima ili sitnim kockicama razvaljano tijesto, preklopite na trećine, s tim da prvi preklop trebate posuti putrom i opet razvaljajte.

Ovako pripremano lisnato tijesto preklapate i valjate sve dok ne potrošite sav maslac, a zatim još tri puta preklapajte i valjajte prije nego ga stavite tri puta preklopljeno na hlađenje. Ovakav način postizanja slojeva koji se nakon pečenja listaju zna ispasti bolji od tijesta koje ste umijesili sa kockicama margarina. Naročito ako niste brzi dok mijesite tijesto, to je zato što se putar dok mijesite tijesto brzo smekšava na sobnoj temperaturi i rastapa, pa ne dobijete onaj fini mramorni izgled zbog kompaktnih komadića putra, dok ga valjate.


Tagovi: