Kako napraviti marmeladu od jagoda
Marmelada od jagoda je prva slatka zimnica u godini
Jagode su prvo voće koje dozrijeva, pa je logično to što je marmelada od jagoda prva slatka zimnica u godini, no u njima ima malo pektina, pa većina domaćica kod ukuhavanja dodaje želin ili džemfix za zgušnjavanje. Za marmeladu se oprane i od peteljki očišćene jagode prvo smiksaju štapnim mikserom, za džem režu na četvrtine, a za pekmez ih je dovoljno zdrobiti rukama. Preguste marmelade, džemove i pekmeze razrjeđujete vodom, a za zgušnjavanje dodajete želatinu.
Obzirom da se jagode beru s peteljkama, najviše posla imate sa čišćenjem, ali je potrbno na vrijeme pripremiti i oprane i sterilizirane staklenke. Marmelada od jagoda od samo tri sastojka uključuje kilogram jagoda, 300 grama šećera i jedan vanilin šećer, želatinu po potrebi. Pomiješati jagode i šećer i ostaviti ih da odstoje najmanje 15 - 20 minuta ili preko noći. Kuhati oko satipol na laganoj vatri uz skidanje pjenice. Za bolju konzistenciju marmelade možete ih pred kraj kuhanja smiksati štapnim mikserom.
Marmelada od jagoda s medom umjesto šećera
Istina je, jagode možete u sve tri varijante ukuhavati i bez šećera. Marmelada od jagoda s medom umjesto šećera je dobra inačica i mrvicu brži postupak. Potrebno vam je pola kilograma očišćenih i na četvrtine narezanih jagoda, 30 mililitara limunovog soka, žlica naribane limunove korice i 40 grama bilo kojeg meda. Sve sastojke pomiješati i kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta, za glatku struktur smijete koristiti štapni mikser, želatinu dodajete samo po potrebi.
Marmelada od jagoda sa limunom, na dva kilograma očišćenih jagoda trebate kilogram šećera, sok od četiri limuna i vrećicu želina. Veća količina na pola razrezanih jagoda sa šećerom bi trebala prenoćiti u frižideru, ali ih prelijte limunovim sokom da boja ostane očuvana. Kuhati najviše 45 minuta uz skidanje pjenice, štapnim mikserom dotjerajte kremastu strukturu marmelade prije dodavanja želina (nakon pola sata kuhanja), kada dodate želin kuhajte još 5 - 10 minuta. Ulijevati još toplo u zagrijane sterilizirane staklenke.
Kako se radi marmelada od jagoda bez kuhanja
Ako imate puno jagoda, a nemate ih vremena ukuhavati zamrznite ih, ukuhavat ćete ih kad budete imali vremena, možda ćete ih tada moći miješati i sa drugim vrstama dozrelog voća. Ako nemate mjesta u zamrzivaču, a ni vremena za ukuhavanje, pročitajte kako se radi marmelada od jagoda bez kuhanja, takozvana sirova marmelada. Za jednu staklenku sirove marmelade potrebno vam je 225 grama očišćenih jagoda, četiri suhe datulje, tri žlice meda, žlica soka od limuna i žlica chia sjemenki.
Suhe datulje namočite u vodi da odmeknu, pa sa ostalim sastojcima zblendajte do glatke teksture, potrebno vam je oko minutu miksanja. Nalijte u steriliziranu teglicu sa poklopcem, držite je u frižideru, ali tu količinu trebate potrošiti unutar tjedan dana. Sirova marmelada od jagoda treba odstojati najmanje pola sata da se prirodno zgusne, tek tada je počnite trošiti. Koristite je isto kao i kuhanu marmeladu, za namaz, pripremanje kolača, palačinki, pripremu smutija s drugim voćem ili pravljenje običnog soka od jagoda razrjeđivanjem.
Tagovi: