Kako napraviti marmeladu od kupina
Marmelada od kupina i njene prednosti
Jutra su svakako najljepša kada uključuju i fini doručak. Hrskavi kruh, namazan maslac i domaća marmelada uz šalicu kave svakako je pobjedna kombinacija. Ako ste i sami ljubitelj ovakvog početka dana, zašto se ne bi okušali u pripremi domaće marmelade? Kupine su mnogima najomiljenije bobičasto voće, a razlog tome je njihov kiselo slatki okus koji podiže svaki desert na novu razinu. Domaća marmelada od kupina najčešće se priprema u kasnije ljeto i ranu jesen, i dodaje se u brojne poslastice poput torta, kolača, palačinka.
Isto tako, domaća marmelada od kupina je i omiljen odabir za one duge lijene ljetne doručke kada vam se samo jede nešto slatko i na brzinu. Kupine, osim što osvajaju svojim okusom, osvajaju i svojim prehrambenim vrijednostima. Ovo voće je svakako poželjno u našoj redovitoj prehrani, jer ono sadrži vitamin C i E, folne kiseline i minerale poput kalija, mangana i magnezija. Odličan su izvor i vlakana koja će pospješiti rad probave i povoljno utjecati na sniženje povišenog kolesterola. Sjemenke kupina također su bogate antioksidansima, od koje je potrebno izdvojiti elagičnu kiselinu koja ostaje prisutna i nakon termičke obrade.
Domaća marmelada od kupina recept
Kupine je najbolje kupiti ili ubrati od kraja kolovoza pa sve do rujna. Neke sorte uvijek rađaju, dok neke daju plod samo za ljetno razdoblje. Kupljene ili ubrane kupine potrebno je staviti na hladno i tamno mjesto kako bi ostale što svježije do pripreme. Na dodir kupine moraju biti čvrste i pune, ako su naborane ili osušene to je znak da više nisu svježe. Na dan pripreme marmelade kupine je potrebno dobro oprati i po želji osušiti. Kako se radi domaća marmelada od kupina? Recept je sljedeći:
Sastojci - 1 kilogram kupina, 1 kilogram šećera, 200 mililitara vode. Priprema - Očistite peteljke s kupina. Kupine zatim operete i ostavite po strani da se malo posuše. Uzmite manji lonac u kojeg ćete dodati šećer i vodu. Navedene sastojke dobro promiješajte i stavite na srednju vatru kako bi zakuhalo. Kada se tekućina zgusne na pogled, tada smanjite vatru i dodajte kupine. Dobro promiješajte i nastavite kuhati na laganijoj vatri. Kada se na vrhu pojavi bijela pjena potrebno ju je ukloniti. Domaća marmelada od kupina kuha se oko 30 minuta. Gotova marmelada bi trebala biti nešto manje rjeđa od meda kada je gotova.
Marmelada od kupina skladištenje
Kada je marmelada od kupina kuhana, ona će se uliti u prethodno oprane staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti. Marmeladu je potrebno čuvati na suhom te hladnom mjestu kako bi što dulje trajala. Otvorena marmelada od kupina trebala bi se držati u hladnjaku i potrošiti što prije kako se ne bi pokvarila. Za što sve možete koristiti navedenu marmeladu? Ona se može mazati na kruh, poslužiti kao fila za palačinke, kao premaz za torte ili kolače.
Može se također dodavati u razne shakeove ili smoothieje, voćne salate, iskoristiti kao preljev za sladoled. Njena kiselkasto slatka nota savršeno će upotpuniti svaki desert. Poželjno je da marmeladu potrošite u roku od 12 mjeseci kako ste ju napravili. Osim za marmeladu, kupine možete iskoristiti i za izradu domaćeg kupinovog vina, domaćeg pekmeza, domaćeg soka. Ovo bobičasto voće može se iskoristiti na razne načine, i upravo zato je čest gost mnogih špajza, podruma, hladnjaka i kuhinja.
Tagovi: