Kako napraviti mlince
Mlinci nisu samo zimski prilog jelima
Miris tankih pečenih listova tijesta koje smo kao djeca grickali poput najslađeg peciva, kao čips od tijesta i danas vas može vratiti u te djetinje dane, jer mlince možete i danas napraviti u vlastitoj kuhinji iako u njoj nema starinskog štednjaka na drva i velike grijaće ploče. I da, mlinci nisu samo prilog zimskim jelima, odlični su u svako doba godine i ne morate uvijek imati puricu s mlincima, oni se mogu slagati i s drugim pečenjima.
Mlinci u modernom domu se mijese po staroj recepturi, a peku na prilagođene načine, na grijaćoj ploči na struju, na suhoj, jako zagrijanoj tavi, (rezati okrugle oblike) ili u jako zagrijanoj pećnici na 230° C, u limu za pečenje ili čak i bez njega na papiru za pečenje. Za tijesto trebate pola kilograma brašna, više oštroga, manje glatkoga (dovoljne su dvije žlice), 1 - 2 jajeta, ali može i bez jaja, žličica soli, 50 mililitara tople vode i brašno za posipavanja dok valjate tijesto.
Mlinci se mogu napraviti od samo tri sastojka
Iako se u većini recepata u današnje vrijeme navode jaja u sastojcima za mlince, u stara vremena to nije bilo tako. Ustvari, ako ih želite raditi po starinski, mlinci se mogu napraviti od samo tri sastojka, brašno, voda i sol, a najvažnije je dobro umijesiti tijesto, pustiti da se pokriveno odmori najmanje pola sata, zatim ga podijeliti na manje loptice i valjkom razvaljati na dva milimetra debljine. Pri pečenju će nastajti karakteristični zračni mjehuri.
Mlinci se peku naglo i vrlo kratko, kada zračni mjehuri sa obje strane postano zlatno žuti, već su gotovi i mogu se hladiti na čistoj kuhinjskoj krpi. Ako ćete ih odmah pripremati kao prilog jelu, ohlađene natrgajte na manje komade i prelijte kipućom posoljenom vodom, nakon 2 minute ih ocijedite i odmah ih bacicite na vruću masnoću od pečenja, da se ne lijepe. Masnoća u kojoj ste pržili pureće ili pileće batake, krilca, ribu ili neko drugo pečenje će dati dati onaj završni slasni okus mlincima.
Mogu li se napraviti mlinci bez glutena
Ljudi koji boluju od celijakije ne moraju biti uskraćeni za najpoznatije i najslasnije jelo našeg Zagorja. Brašno je brašno, bilo ono kukuruzno, rižino, zobeno, ječmeno, heljdino, konopljino ili ono od prosa i samo eksperimentiranjem sa drugim vrstama brašna i njihovih mješavina ćete sami shvatiti mogu li se napraviti mlinci bez glutena, možda se budete morali izvještiti koliko za koje brašno trebate vremena za pečenje, a i trebate se naviknuti na drugačije okuse, ali, moglo bi vam se svidjeti.
Mlinci s puricom su tradicija, ako ih poslužite kao prilog uz druge vrste pečenja ili uz ribu to je nadogradnja, ali ih možete minutu ili dvije prokuhane baciti na masnoću u kojoj ste kratko i naglo propirjali mješavinu svježeg povrća, bit ćete zadovoljni okusima koje će upiti, a mlincima s naglo pirjanim povrćem bi se naročito mogli razveseliti vegetarijanci i vegani. Povrtne mlince možete posipati preprženim začinima ili grubi narezanim ili u mužaru stucanim orašastim plodovima.
Tagovi: