Kako napraviti njoke

Kako napraviti njoke

Domaći njoki

Iako se smatra da je za izradu domaćih njoka potrebno par sastojaka i da ih je lako izraditi ipak treba paziti da oni ne budu pretvrdi i da budu pahuljasti. Tijesto koje ćete izraditi za domaće njoke treba biti izdašno i puno zraka, te ne smije biti zbijeno.

Krumpir se uvijek kuha u kori, pa kada se kora raspuca znat ćete da je krumpir kuhan, koristite jednake veličien krumpira jer manji komadi krumpira će se prije skuhati nego veliki komadi krumpira. Najveći trik kada se rade domaći njoki je da krumpir nakon što ga skuhate i ogulite ne smijete gnječiti, već ga naribajte ili koristite strroj za protiskivanje krumpira.

Od ostalih sastojaka uz 1 kg krumpira vam treba 300 g oštrog brašna, 2 jaja, 2 žlice maslaca i malo soli. Nakon što naribate krumpir umiješajte sve sastojke i radite prhko tijesto kako bi vaši njoki bili pahuljasti i puni zraka, lagani i mekani, što ćete primjetiti već kod kuhanja da li ste dobro zamijesili tijesto.

Zašto njoki nisu uspjeli

Čak i kada imate savršen recept i pratite mjerice recepta, svaki korak, no vaši domaći njoki su pretvrdi i nisu uspjeli, te se osjećate obeshrabljeno. Prije nego odustanete poslušajte par savjeta koju su mogli dovesti do tvrdih i neuspjelih njoka.

Krumpir je najvažnija namirnica kada se rade domaći njoki. Krumpir koji koristite za izradu njoka treba imati puno škroba u sebi, a preporučujemo lički krumpir koji je idealan iza izradu domaćih njoka. Vlažnost krumpira također je važna, ako krumpir prekuhate on će se napuniti vodom i kao takav u tijesto će donijeti previše vlage. Obavezno ribajte krumpir i nikada nemojte koristiti mikser za usitnjavanje krumpira jer će on u mikseru postati zbijen.

Sljedeći savjet je brašno, najbolje brašno za izradu domaćih njoka je nulerica od durum pšenice jer ovo brašno daje vrlo glatku teksturu koja je njokima potrebna. Nemojte dodavati previše brašna, već se držite recepta koji imate. Uglavnom je pravilo da za svakih 500 g krumpira ide 50 g brašna. Brašno je dobro i prosijati prije nego se umijesi s krumpirom. Previše jaja će tijesto učiniti žilavim, a jednako tako će tijesto biti žilavo ako ga previše mijesite.

Njoki i recepti

Njoki su izvrstan dodatak raznim jelima i sastavni su dio brojnih recepata. To je tijesto koje je meko i prhko, okusom neutralno i slaže se i sa slanim i sa slatkim jelima. Njoke možete pripremiti sa raznim sirevima, te ih zapeći u pečnici uz četiri ili tri vrste sira uz malo začina i imate odlično jelo bez mesa.

Za osobe koje vole meso njoke se može kombinirati sa raznim gulašima, s pašticadom, njoke se može jesti s raznim umacima u kombinaciji s mesom ili povrćem. Umak od vrganja i ostalih gljiva odličan je preljev kojim se preliju njoki, pa uz takvo jelo nekima meso neće biti ni potrebno, a u taj umak možete ubaciti i malo pancete samo za okus mesa.

Njoke možete servirati i s raznim povrćem, poput recepta s pestom od bosiljka, te rajčicom i sirom. Sir je dodatak raznim tjesteninama pa granatiranje njoka s gorgonzolom mnogi smatraju vrhunskom obrokom. Kod izrade njoka možete dodati i crnilo od sipe, smljevenu koprivu ili špinat pa ćete dobiti i njoke u boji s različitim okusom.


Tagovi: