Kako napraviti noklice za gulaš

Kako napraviti noklice za gulaš

Noklice za gulaš zgušnjavaju jelo i čine ga ukusnijim

Za sve one koji vole jela na žlicu gulaši su zlatni izbor između juha i variva, ukusni su, zasitni, brzo probavljivi i jednostavni za pripremu. Noklice za gulaš zgušnjavaju jelo i čine ga ukusnijim, a ako ih probate zamijeniti nekom industrijskom tjesteninom, okus više neće biti isti. Za ovaj starinski gulaš trebate 500 grama junetine od buta ili svinjetine od plećke, glavicu luka, dva češnja češnjaka, dvije mrkve, 100 grama celera, 500 grama krumpira i ulje.

Za noklice za gulaš trebate još čašu soka od rajčice, decilitar bijelog vina, lovorov list, sol, papar, korijander, žlicu slatke mljevene začinske paprike i 7 decilitara vode. Začine možete zamijeniti i fantom ili nekom drugom instant mješavinom za gulaš. Za noklice trebate jedno jaje, sol, četiri žlice gazirane mineralne vode i 5 - 6 žlica brašna. Na sličan način se može pripremati i piletina, ali to onda većina domaćica naziva pileći paprikaš. Noklice se mogu pripremiti i bez jajeta, ako ga baš nemate.

I vi možete napraviti sočne i ukusne noklice za gulaš

Priprema najukusnijeg gulaša s noklicama se odvija u pet koraka ili faza, u ekspres loncu. Prvo na 2 - 3 žlice ulja kratko pržite na kocke narezano meso, zatim dodate sitno nasjeckan crveni luk, češnjak, na kolutiće narezanu mrkvu i na kockice narezani celer. Promiješajte sve par puta i zalijte čašom bijelog vina i miješajte još dok vino ne ispari. Vjerujte i vi možete napraviti sočne i ukusne noklice za gulaš da budu sa prste polizati.

Nakon toga dodate krumpir izrezan na kocke, začinsku mljevenu papriku, stucan i usitnjen ili mljeveni korijander, sol i papar. Sve sastojke dobro promiješajte, dodajte čau soka od rajčice, list lovora i zalijte sa pola litre vode, zatvorite poklopac na loncu i neka se kuha pola sata. Dok se to kuha, vi pripremite noklice za gulaš, dobro promiješajte jaje, brašno i sol i 4 žlice gazirane vode u glatku, gušću smjesu koja se polako oteže s vilice i pustite da se odmore i odstoje.

Zašto noklice za gulaš moraju odstojati

Za tijesto za noklice se koristi gazirana voda da ne budu pretvrde kad se zakuhaju u gulaš, a to je razlog zašto noklice za gulaš moraju odstojati najmanje 10 minuta nakon što ih umijesite. Naime, brašno polako bubri i upija višak vode da bi postalo prikladno gusto za male žličnjake koje ćete spuštati u kipući gulaš i to tako da se ne raspadaju, ali da ne budu ni pretvrdi kada dogotovite svoj gulaš s noklicama.

Kada otvorite poklopac na loncu, dolijte još čašu tople vode u gulaš, kada zakipi ponovo, malom žličicom vaditi noklice za gulaš i spuštati ih u vreli saft. Kada ih sve dodate, kuhati sve zajedno još desetak minuta, otklopljeno ili polupoklopljeno nekim priručnim poklopcem. Za to vrijeme nasjeckajte sitno listove peršina za posipati kada isključite vatru. Kušajte je li gulaš s noklicama dovoljno slan ili možda preslan ako ste koristili fant za gulaš, malo vode će razrijediti slanost i neće naškoditi gulašu.


Tagovi: