Kako napraviti omlet
Napravite omlet u svega 90 sekundi
Savršeno pripremljen omlet mora biti kremast i ravnomjerno skuhan iznutra, dok vanjština mora biti glatka i zlatno žute boje. Okus dobrog omleta mora biti izvanredan i pun i kao takav on mora dati potreban osjećaj sitosti. Što je sve potrebno za pripremu dobrog omleta? Minuta vremena, jaja, maslac, osnovni začini i po želji razni dodaci. Postoji mnogo varijacija omleta, no najviše se cijeni i priprema onaj klasični - francuski.
Ukoliko nikada niste pripremali omlet i bojite se pripreme, potrebno je naglasiti da je riječ o veoma jednostavnoj pripremi koja zahtjeva samo malo opreznosti kod metode "sklapanja". Ono bez čega nikako ne bi smjeli pripremati ovo jelo je dobra i kvalitetna tava. Omleti se najčešće rade na neprianjujućim tavama odgovarajuće veličine. Zašto je tava važna? Odaberete li normalnu tavu, riskirate lijepljenje jaja i time nećete dobiti savršeno napravljeno jelo. Uz navedeno, prevelika tava za pečenje može dovesti do prebrze termičke obrade koja može rezultirati tekućom unutrašnjošću i tvrdoj vanjštini.
Recept za savršen omlet
U pravilu za jedan omlet trebala bi se koristiti dva jaja. Ako pripremate omlet za dvoje osobe, tada ćete koristiti četiri jaja. Što ako pravite navedeno jelo za veće društvo? Nikada nemojte samo duplati dozu jaja, već radite svaku porciju zasebno. Prije pripreme omleta poželjno je da jaja ostavite na sobnoj temperaturi. Razlog navedenome je kasnije ravnomjerno pečenje. Koju masnoću za pečenje odabrati? Maslac je svakako najbolji izbor, iako ga mnogi rade i na ulju ili svinjskoj masti.
Maslac posebno obogaćuje okus, brzo podiže svoju temperaturu i radi finu koricu na jajima. Sada kada znate što vam je potrebno za pripremu omleta, možete slijediti sljedeći recept: U zdjelicu razbijte jaja i dobro ih izmutite s vilicom ili mutilicom. U jaja možete dodati i dvije žlice mlijeka kako bi dobili dodatnu prozračnost. U jaja dodajte sol i papar. Zagrijte tavicu, na nju stavite dvije žlice maslaca i rastopite ga na umjerenoj vatri.
Kada se maslac krene pjeniti na njega ćete izliti jaja. Jaja se moraju izliti po cijeloj površini tave. Smanjite temperaturu vatre i prestanite miješati jaja. Kada primijetite da su jaja lagano otvrdnula ali su i dalje na površini tekuća, tada je pravo vrijeme za dodavanje željenih sastojaka. Dodajte sir, šunku, gljive, povrće. Kada dodate sastojke lagano s špatulom presavinite rub jaja prema sredini tave dok ne dobijete oblik valjka. Pecite dok ne dobijete zlatno žutu boju.
Omlet posluživanje
Kada je omlet poprimio lijepu pečenu "koricu" koja se prepoznaje po zlatno žutoj boji, on se prebacuje na tanjur za serviranje. Posluživanje ovoga jela je po želji, no ono se najčešće ukrašava s svježim začinskim biljem ili se servira uz kakav hladni umak/kiselinu. Omlet se također odlično slaže sa svježom salatom ili svježim sirom. Kako znati da je dobro pripremljen? Dobro pripremljeni omleti će izvana biti gotovo blago "hrskavi", dok će iznutra i dalje ostati sočni.
Potrebno je naglasiti kako će navedeno ovisiti i o sastojcima. Ukoliko jaja želite napuniti s mokrim namirnicama, tada će sredina biti sočnija. Poželjno je da ukoliko omlete punite s povrćem da se ono prethodno opere i dobro osuši kako dodatna voda ne bi utjecala na pečenje samog omleta. Namirnice poput šunke i sira najklasičniji su odabir kod punjenja, a razlog je sočnost i okus. Šunka će dati malo vlažnosti, dok će sir dati potrebu sočnost iznutra.
Tagovi: