Kako napraviti palačinke
Napravite najbolje palačinke
Priprema smjese za palačinke bi trebao biti jedan od najjednostavnijih zadataka u kuhinji, no najčešće su najjednostavnije stvari najkompliciranije. Danas svatko ima svoji recept za palačinke. One se često rade od oka ili po osjećaju - što mnogim početnicima može predstavljati veliki problem. Kako dobiti najbolji recept za ovaj omiljeni desert? Za početak, dobra smjesa se sastoji od pojedinih sastojaka koji se moraju sjediniti. Često možete vidjeti kako se smjesa odmah nakon miksanja stavlja na tavu, što je zapravo pogrešno.
Smjesa koja je pažljivo sjedinjena trebala bi se barem pola sata odmoriti u hladnjaku prije nego se krene koristiti. Na što je još potrebno obratiti pažnju? Na dobru tavu i dobar omjer smjese prilikom stavljanja u tavu. Teflonske tave su najčešći izbor radi korištenja minimalno ulja ili maslaca, no smjesa se može peći u keramičkim ili drugim tavama. Dobroj smjesi neće smetati tava, već nedovoljna temperatura. Pripazite da određeni omjer smjese uvijek sipate u vruću tavu.
Recept za palačinke
Palačinke pripadaju u skupinu najjednostavnijih i najdražih deserta. Donosimo vam recept za jednostavne, mekane i prefine palačinke! Potrebni su vam sljedeći sastojci: Dva cijela jaja, 200 g glatkog brašna, 200 ml mlijeka, 200 ml mineralne vode, 1 žlica ulja, 1 žlica otopljenog maslaca, malo soli. Priprema: Potrebno je umutiti jaja, dodati pola mlijeka i brašna i sve lijepo izmiješati. Kada dobijete smjesu, dodajete drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, ulje i maslac, sol, ostatak brašna. Sve skupa miješate ručno ili mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Napomena: Smjesa ne smije imati vidljive grudice. U slučaju grudica potrebno je i dalje miješati smjesu.
Nakon što se dobili savršeno glatku smjesu, ona treba odstajati 20 minuta u hladnjaku kako bi se bolje sjedinila. Kada je smjesa odstajala, potrebno je izvaditi tavu za pečenje, premazati ju s par kapi ulja i staviti da se zagrije. Navedeno je potrebno ponoviti svaki put prije nego u tavu stavite smjesu. Nakon što se tava zagrije, u nju ćete dodati omjer smjese (najbolje koristiti malu šeflju) koju ćete ravnomjerno razliti po tavi. Smjesa se peče kratko, minutu, nakon čega se preokreće na drugu stranu. Navedeno ponavljati dok se ne potroši pripremljena smjesa.
Kako poslužiti palačinke?
Pečene palačinke se često slažu na tanjur, jedna na drugu. Neki vole odmah nakon pečenja mazati i jesti, no često se one slažu i posebno mažu - prema željama i ukusima. Kako poslužiti palačinke? One su svakako najbolje i najslađe kada se odmah ispeku. U mnogo domaćinstava one nestaju kako se peku. Mogu se puniti nakon pečenja s raznim namazima ili džemovima i slagati na poseban tanjur. Isto tako, mogu se mazati po potrebi i poslužiti uz kuglicu sladoleda.
Posluživanje najviše ovisi o ukusu i želji. Važno je naglasiti da se ne moraju jesti slatke, one se mogu jesti i slane ili kombinirano - ovisno o mašti i ukusu. Što napraviti ako vam ostane višak palačinki? Mnogi misle kako se one ne mogu iskoristiti, no to je pogrešno. One su slatke radi punjenja, no bez punjenja one mogu poslužiti kao novi obrok. Ostatke možete napuniti sa slanom smjesom šunka/sir i zapeći u pećnici. Također ih možete i panirati.
Tagovi: