Kako napraviti pecivo osmice

Kako napraviti pecivo osmice

Pecivo osmice od lisnatog tijesta

Pecivo osmice možete napraviti od gotovog lisnatog tijesta, ali i možete napraviti svoje vlastito lisnato tijesto. Ukoliko se odlučite napraviti vlastito lisnato tijesto trebat će vam pola kile brašna, 3 dcl mlijeka, pola kocke svježeg kvasca, žličica šećera, četiri žlice ulja, 70 g margarina, te 1 jaje. ukoliko osmice želite posipati možete nabaviti malo maka, soli, sezama ili samljevenih orašastih plodova koje možete kombinirati sa šećerom.

Prvo trebate kvasac sa malo vode i šećera izmiješati i ostaviti da se digne, te takvog dignutog umiješati sa ostalim sastojcima, osim margarina i jaja, za tijesto na tvrđe tijesto. Takvo tijesto trebate pokriti folijom ili plastičnom posudom i ostaviti da djeluje oko 45 minuta kako bi tijesto naraslo. Nakon toga ćete tijesto zamijesiti i razvaljati u pravokutni oblik te na tijesto nanijeti margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Tijesto rolajte tako da možete rezati krugove široke 1,5 cm. Te krugove rastegnite po dužini i obrnite svaki kraj u kontra smjer kako bi dobili oblik osmice.

Tako oblikovano pecivo osmice prije pečenja namažite razmućenim jajetom i pecite 20 miuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Dodatke na pecivo dodajte prije pečenja kako bi se zalijepili za tijesto i davali hrskavost pecivu.

Pecivo osmice sa sirom

Ako želite napraviti pecivo osmice koje je punjeno sirom recept je malo drugačiji. Potrebni sastojci su 1 kg brašna, cijela kocka svježeg kvasca, 1 dcl mlijeka, 1 dcl jogurta, 1 dcl ulja, 2 jaja, 3 žličice soli, 300 g sira, 250 g margarina, još jedno jaje za premazivanje, te po želji sezam ili lan za posipavanje.

Prvo trebate pripremiti tijesto tako da ćete prvo dignuti kvasac s malo vode i šećera, te kad se kvasac digne umiješati ga sa ostalim sastojcima za tijesto, brašno, mlijeko, jogurt, jaja, sol i dignuti kvasac. Nakon miješanja tijesto treba ostaviti na toplom da se digne, te kad se digne podijeliti ga na dva dijela jer je recept za veću količinu pripreme za pecivo osmice. prvo razvući jedan dio tijesta i premazati ga mekim margarinom na koji ćete posipati sir, te zarolati. Tako zarolano tijesto sa sirom ćete rezati na kolutiće debljine dva do tri centimetra i uvrnuti krajeve u suprotnom smjeru kako bi dobili oblik osmice, premažite razmućenim jajem i po želji posipajte sezamom ili lanom. Posložite na protvan i pecite 20 minuta na visokoj temperaturi. Isto ponovite i sa drugom polovicom tijesta i sira.

Pecivo osmice od dizanog tijesta

Pecivo osmice možete raditi ako upotrijebite i dizano tijesto kod kojeg se koristi prašak za pecivo i suhi kvasac u receptu. Od sastojaka su vam potrebni 80 dkg glatkog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 1 prašak za pecivo, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 2 dcl kiselog vrhnja, 5 dcl mlijeka koje ćete ugrijati da bude mlako, te 50 ml ulja. bit će vam potreban i margarin i po želji nešto za posipavanje na primjer chia sjemenke.

Kod ovog recepta za pecivo osmice koristeći dizano tijesto sve sastojke umješajte u glatko tijesto i odmah razvaljajte u pravokutnik, tijesto treba biti debljine 4-5 mm. Na tijesto nanesite margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi, te tijesto zarolajte. Rolano tijesto režite na kolutiće debljine 1 cm i odmah krajeve zavrnite u suprotnom smjeru kako bi dobili osmice.

Formirane osmice prije pečenja premažite razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želi, za ideju možete korisiti mak, sezam, lan, bučine sjemenke usitnjene orašaste plodove, chia sjemenke, sol, šećer. Posložite u posudu za pečenje i pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.


Tagovi: