Kako napraviti piletinu prženu u masnom papiru
Piletina prženu u masnom papiru, trikovi prženja
Nije problem napraviti prženu piletinu, no zaista dobra te hrskava i sočna piletina ipak će zahtijevati malo više truda i ponešto kulinarskog iskustva. Piletina prženu u masnom papiru pripada pod zdravije varijante pripreme piletine, a ono po čemu je posebna je sočnost koja se sačuva u procesu pečenja. Da li postoje određeni trikovi koji doprinose sočnosti piletine prilikom prženja? Svakako. Prvi korak se odnosi na pripremu piletine prije samog procesa obrade.
Piletinu je potrebno izvaditi iz hladnjaka barem pola sata prije pripreme kako bi se ona prilikom obrade jednako ispržila. Ako se ne priprema piletina prženu u masnom papiru, tada je poželjno da se piletina prije prženja marinira u mlaćenici i začinima do 4 sata prije pripreme. I dok se mnogi slažu kako se najbolja pržena piletina dobiva u fritezi, ona se isto tako može postići ako se peče na ulju ili u pećnici. Neovisno o načinu prženja, piletina bi naposljetku uvijek trebala biti sočna i hrskava.
Piletina prženu u masnom papiru, recept i priprema
Piletina koja je pržena u pećnici na masnome papiru pripada u zdravije i manje masne načine prženja. Kako se radi piletina prženu u masnom papiru? Recept je sljedeći: Sastojci - 1 glava zelene salate, 2 velike mrkve koje su prethodno oguljene, 2 korijena celera prethodno oguljena, 1 oguljeni pastrnjak, 4 filea pilećih prsa bez kože, 4 svežnja svježeg estragona, 25 g maslaca i 1,25 dl bijelog vina. Priprema - Mrkvu, korijen celera i pastrnjak potrebno je narezati na tanje štapiće koji su dugački 7,5 cm. Masni papir pripremite, izrežite na 4 jednaka dijela promjera do 20 cm.
Na narezani masni papir prvo posložite pileća prsa, na njih poredajte narezano povrće i svježi estragon. Povrće sada pospite sa maslacem. Preklopite sastojke i spojite krajeve papira ostavljajući manji otvor. Sve stavite na lim za pečenje. Kroz ostavljene otvore ulije vino i prstima zatim zatvorite papir. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta. Piletina prženu u masnom papiru treba se provjeriti nakon 40 minuta kako bi se vidjelo da li je pečena ili da li se dodatno mora peći još 10 minuta.
Piletina prženu u masnom papiru, serviranje
Kada je piletina prženu u masnom papiru pečena, potrebno ju je izvaditi iz pećnice i ostaviti do 10 minuta na sobnoj temperaturi u papiru kako bi se sačuvali svi sokovi. Prije serviranja pileća prsa se prema želji još mogu narezati i poslužiti na povrću koje se peklo sa mesom. Piletina prženu u masnom papiru najčešće se poslužuje sa zelenom salatom i s umakom po želji. Da li ovako pripremljena piletina može stajati? U slučaju da vam ostane navedene piletine, tada je najbolje da se ohlađena stavi u zdjelu i u hladnjak.
Poželjno je da se pojede do dan nakon pripreme. Pripremljena piletina ne bi se smjela stavljati u zamrzivač. U slučaju da želite da vaša piletina ima više okusa, tada pileća prsa možete i prethodno marinirati ili začiniti s određenim začinima prije nego na nju posložite povrće. Isto tako, povrće koje je navedeno u receptu može se promijeniti, ovisno o tome koje povrće više volite ili preferirate. Važno je jedino da piletu i povrće dobro zatvorite sa papirom kako bi sve ostalo sočno.
Tagovi: