Kako napraviti piletinu u umaku piri-piri

Kako napraviti piletinu u umaku piri-piri

Piletina u umaku piri-piri, ljutina na tanjuru

Peri-peri ili na portugalskom Piri-piri je ime koje se odnosi na veoma ljutu papričicu koja ima afričko-portugalsko porijeklo. Piletina u umaku piri-piri nadaleko je poznati recept, i jedan je od omiljenih jela onima koji vole ljutu hranu. Kako se dobiva navedeni umak? Peri-peri umak se tradicionalno radi s African Bird's eye/Afričko ptičje oko ljutom papričicom. Navedena papričica ima 90.000 jedinica na poznatoj Scovilleovoj ljestvici. Piletina u umaku piri-piri se kombinira uz dodatak slatke paprike, češnjaka, octa, limunovog soka i začinskog bilja.

Riječ je o veoma ljutkastom, ali i bogatom i sočnom umaku. Umak je kreiran od strane portugalskih moreplovaca i istraživača koji su u 15. stoljeću istraživali današnje područje Mozambika. Često se u umak dodavalo sve što bi se našlo pod rukom, no prema originalnom receptu ide ljuta papričica, ocat, češnjak, vinski ocat. Kako je vrijeme odmicalo, navedeni recept je doživio jako puno modifikacije, što znači da se on danas jede i bez navedene papričice ili uz posebne dodatke.

Piletina u umaku piri-piri, recept

Iako danas postoje razne verzije ovoga jela, mi ćemo se bazirati na onaj najlakši i najbazičniji koji donosi pravi okus ljutine. Recept piletina u umaku piri-piri: Sastojci - 1 kilogram pilećih bataka, 120 ml ulja, 5 do 10 sušenih čili papričica, 4 češnja češnjaka, 4 žlice vinskog octa, 2 glavice luka, 2 slatke paprike po izboru, 1 limun, 1 čajna žličica slatke mljevene paprike, pola čajne žličice sušenog ružmarina, sol i papar po vlastitoj želji.

Umak priprema - Prethodno očišćeni luk i paprike narežite na nešto veće komade, pokapajte s do dvije žlice ulja i rasprostrite na lim za pečenje. Začinite s slatkom mljevenom paprikom, soli i paprom. Navedeno stavite peći u pećnicu koja je zagrijana na 180 stupnjeva 20 minuta. Nakon što je prošlo 20 minuta izvadite van lim za pečenje i dodajte očišćeni češnjak, vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta. Pečeni luk, paprike i češnjak sada prebacite u blender, dodajte suhe čili papričice, sok od limuna i naribanu koricu, sušeni ružmarin i sve skupa dobro izblendajte.

Kada dobijete gustu smjesu u nju dodajte ostatak ulja i ocat i dobro promiješajte. Trećinu ovoga umaka ćete preliti preko pilećih bataka i ostaviti ih da se mariniraju minimalno sat vremena. Batke ispecite u pećnici na 200 stupnjeva 40 minuta. Pečenu piletinu dodatno premažite s umakom. Piletina u umaku piri-piri se poslužuje topla, najčešće uz rižu, dodatno pečeno povrće i salatu s strane. Može se jesti i samostalno, bez priloga.

Piletina u umaku piri-piri, posluživanje jela

Piletina u umaku piri-piri najčešće se poslužuje topla, uz rižu ili tvrdo kuhanu palentu. Ponekad se na tanjuru može pronaći i dodatno pečeno povrće. Potrebno je naglasiti da se ne moraju koristiti pileći batci, može se koristiti i bilo koji drugi dio piletine. Što ako vam je ostalo piri-piri umaka? Ako ste slučajno pripremili veće količine navedenog umaka, tada ga možete premjestiti u manju teglicu koja se može hermetički zatvoriti.

Umak se može čuvati u hladnjaku i do nekoliko tjedana jer su sve namirnice zapravo konzervirane u ulju. Umak je prije korištenja potrebno zagrijati ako želite osjetit sve okuse. Iako je piletina u umaku piri-piri izvoran recept, ovaj umak možete poslužiti i uz drugu vrstu mesa. Najbolje se slaže s peradi, no može se poslužiti i uz svinjetinu. Ukoliko želite malo neutralizirati ljutinu, tada stavite manjku količinu papričice, ili uz samo jelo poslužite svježu salatu koja će se savršeno nadopunjavati s mesom i umakom. Posluživanje najviše ovisi o vašoj mašti i željama.


Tagovi: