Kako napraviti pitu od jabuke
Naučite kako napraviti pitu od jabuke
Pita od jabuka je svakako prava poslastica. Ona se nalazi na našem stolu i van blagdanskog doba, a sve zahvaljujući njenoj jednostavnosti i okusu. Iako se često radi za jesensko doba, ona se danas može pronaći i na ljetnom stolu. Kako napraviti pitu od jabuke? Kada pomislimo na pitu od jabuke, prvo pomislimo na bakin recept koji je osvajao i male i velike. Ovaj recept mnoge vraća u djetinjstvo, onda kada bi cijela kuća zamirisala na jabuke i cimet i kada bi osjetili toplinu doma.
Da li je moguće i danas napraviti takvu pitu? Naravno, sve što vam je potrebno je pravi recept. Ako niste mogli pronaći bakinu staru kuharicu u kojoj je ispisan recept za pitu, ne brinite, internet se pobrinuo da netko prepiše recept svoje bake. Kako napraviti pitu od jabuke? Navedena pita se sastoji od prhkog tijesta, mekanog nadjeva od jabuka i cimeta. Neki recepti će navoditi kako trebate koristiti specifične jabuke, no naše bake su koristile ono što su imale. Koristite jabuke po želji, kao i začine.
Kako napraviti pitu od jabuke koja će se topiti u ustima?
Navedeno je pravi starinski recept za pitu od jabuka koja se doslovno topi u ustima i vraća vas u djetinjstvo. Ispunite svoji dom mirisom cimeta i jabuka i uživajte u svakom grizu! Kako napraviti pitu od jabuke? Od sastojaka trebat će vam sljedeće: Za prhko tijesto - 400 grama oštrog brašna, 200 grama ohlađenog maslaca, 2 jaja, 100 grama šećera, 100 grama kiselog vrhnja, 1 prašak za pecivo, malo limunove korice i prstohvat soli. Za nadjev - 100 grama šećera, 1 kila jabuka, 2 žlice ruma, 1 prstohvat cimeta, malo soka od limuna.
Kako napraviti pitu od jabuke? Prvo zamijesite prhko tijesto. U brašnu ćete prstima razvaljati narezani maslac. Dodajte oprezno druge sastojke i umijesite tijesto koje ćete zatim oblikovati u loptu. Tijesto omotajte u plastičnu foliju i zatim ga stavite u hladnjak na pola sata. Za vrijeme odmora tijesta napravite nadjev. Ogulite jabuke, pažljivo ih naribajte i stavite u lonac uz ostale sastojke. Jabuke je važno propirjati dok ne nastane pomalo kašasti nadjev.
Na navedeni način prhko tijesto neće upiti sokove koji izlaze iz jabuke. Sklonite jabuke s vatre čim primijetite kako su sokovi isparili. Jabuke se moraju 20 minuta ohladiti, a za to vrijeme ćete razvaljati tijesto. Jedan dio tijesta ćete razvaljati na dimenzije vašeg pleha. Jedan dio tijesta stavite u pleh, rasporedite po njemu jabuke, zatim ostatak tijesta stavite preko jabuka i izbodete vilicom. Pita će se peći u pećnici 45 minuta na 180 stupnjeva.
Kako napraviti pitu od jabuke i kako se ona poslužuje?
Nakon što se pita ispekla, ona se vadi van i ostavlja par minuta da se ohladi. Znate kako napraviti pitu od jabuke, no kako ju poslužiti? Ovo ovisi o vašim željama. Naš bake su pitu najčešće rezale na manje kockice i posipale šećerom u prahu. Jela se kao desert, ili uz čaj ili kavu. Ako ne želite tradicionalno posluživanje, tada možete napraviti preljev od vanilije ili čokolade, ili pitu možete poslužiti uz kuglicu omiljenog sladoleda. Kako napraviti pitu od jabuke je sasvim jednostavan proces, potrebno je samo malo vremena i volje.
U navedeni recept po svojoj želji možete dodavati i razne začine. Savjetovali bi muškatni oraščić koji se savršeno sjedinjuje s jabukama i cimetom. Kako se čuva pita od jabuke? Ako se ne pojede isti dan, tada je navedenu pitu najbolje držati u hladnjaku ili na sobnoj temp do 20 stupnjeva. Najbolje je da se navedeni kolač pojede u roku od 2 do 3 dana.
Tagovi: