Kako napraviti pravi milanski rižoto iz talijanskih restorana

Kako napraviti pravi milanski rižoto iz talijanskih restorana

Milanski rižoto, najpoznatije jelo talijanske kuhinje

Italija je zemlja puna bogate povijesti, fascinantne kulture, zapanjujućih krajolika, ali i vrlo ukusne hrane. U svakoj regiji postoji nešto što je prepoznatljivo i što nudi drugačiji doživljaj. Govoreći o Italiji, nemoguće je ne spomenuti talijansku kuhinju koja je jedna od najpopularnijih u svijetu. Iako se razlikuje od regije do regije, talijanska se kuhinja temelji na jelima od tjestenine, povrća i vina. Iako je pizza prva stvar na koju pomislimo kada govorimo o talijanskoj kuhinji, ne smijemo zaboraviti ni deserte, jela od tijesta koja se razlikuju po obliku i posebnim nadjevima. Milanski rižoto jedno je od prepoznatljivih jela talijanske kuhinje koje potječe iz grada Milana. Vrlo je kremast i idealan kao prilog uz crveno meso. Milanski rižoto spada u klasike, a pojavio se u 11. stoljeću, u sjevernoj Italiji. Riječ je o kremastoj riži koja se ističe svojom bogatom aromom i okusom šafrana. Priprema se po klasičnoj recepturi, a na njegov poseban okus utječu dva glavna sastojka. Šafran koji mu daje lijepu zlatnu boju, dok je temeljac zaslužan za karakterističan masni okus.

Kako pravilno pripremiti milanski rižoto

Postoje mnoge legende i pretpostavke o tome kada i u kojem gradu je prvi put pripremljeno ovo jelo, danas poznato u cijelom svijetu. Prema pisanim izvorima, kuhar Felice Lucraschi napisao je recept pod nazivom risotto alla milanese 1829. godine. Iako se smatra klasičnim talijanskim jelom, povjesničari tvrde da milanski rižoto zapravo potječe iz arapske kuhinje. Rižoto je vrsta pilava od svježe riže. Riža se kombinira s raznim sastojcima poput bijelog vina, juhe, parmezana, gljiva ili plodova mora. Alla milanski rižoto sa žutim šafranom specijalitet je koji morate probati. Domaći talijanski restorani poslužuju ovaj rižoto s mesom bez kostiju, Osso Buco, koji se dobiva kuhanjem teleće koljenice, a na jelovniku se zove Osso Buco e Risotto Alla Milanese. Ukoliko ste se odlučili za pripremu ovog specijaliteta, recept uključuje jednostavan način pripreme i malo sastojaka. Ako nemate šafran u kuhinji, možete koristiti bilo koji drugi začin po želji, poput muškatnog oraščića ili papra. Priprema rižota jednostavnija je nego što se na prvu čini, a uz pravi recept sigurno ćete uspjeti.

Recept za klasični milanski rižoto

Sastojci za milanski rižoto: 300 gr. riža, temeljac od goveđih kostiju (zamjena je 600 ml povrtne ili pileće juhe), 1 glavica luka, 4 žlice maslaca, 50 gr. ribani parmezan, 1 čaša suhog bijelog vina, mljeveni šafran i sol. Vrijeme pripreme je 30 minuta. Za početak treba reći da se radi o talijanskoj riži bogatoj škrobom koja se kuha u juhi i začini šafranom. Dakle, tri najvažnija sastojka za ovaj recept su riža, temeljac od goveđe kosti i začin šafran. U tavu s debljim dnom stavite maslac i prodinstajte nasjeckani luk. Kad porumeni dodajte malo bijelog vina dok ne ispari. Zatim dodajte rižu i ostatak vina uz stalno miješanje. Kad bijelo vino ispari dodajte temeljac. Otprilike na pola kuhanja dodajte šafran da pusti boju i okus. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 minuta i dodajte temeljac dok rižoto ne postane kremast. Pred kraj kuhanja dodajte ribani parmezan, sol, još malo šafrana i sve dobro promiješajte. Ostavite milanski rižoto da odstoji poklopljen nekoliko minuta prije posluživanja.


Tagovi: