Kako napraviti šato
Što je šato?
Šato bi se mogao opisati kao zaboravljena slastica mnogih djetinjstava. Riječ je o slastici koja se radila uz pomoć kave i jaja kako bi se dobila nježna krema s bogatim okusom. Ova slastica često se posluživala uz palačinke, ili se jela sama sa žlicom. Šato je radi svojih sastojaka često služio i kao napitak za slabokrvne osobe ili osobe koje su se oporavljale od pojedine bolesti koja je utjecala na organizam. Da li postoji originalni recept za ovu poslasticu?
Zapravo i ne. Majke i bake su imale svoje načine kako su pripremale ovu poslasticu. Šatoi su se mogli razlikovati prema okusima i prema kremoznosti. Iako je od kave najpoznatiji i smatra se originalnim receptom, često se pronalaze i oni od vina, naranča, punča, ruma ili raznih likera. Neovisno o okusu, glavni sastojak su jaja koja daju bogatu pjenu. Neki recepti se rade samo sa žumanjcima, neki samo s bjelanjcima, dok neki s cijelim jajetom.
Kako se radi šato?
Ukoliko se osjećate blago nostalgično ili vam jednostavno nedostaje nešto slatko, tada je šato savršen izbor. Kako se radi šato? Osnovni recept je: Sastojci - Jedno cijelo jaje, jedna jušna žlica šećera, jedna desertna žlica crne kave koja je vruća, 0.5 decilitara vina. Priprema - Potrebno je odvojiti žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak stavite sa strane i od njega napravite čvrsti snijeg. Žumanjak također odvojite u posebnu zdjelu i u njega dodajte žlicu šećera i dobro sjedinite.
Šećer se mora u potpunosti rastopiti u žumanjcima. Sada pomiješajte umućeni žutanjak s istučenim snijegom. Trebali bi dobiti pjenastu kremu u koju ćete na kraju dodati kavu ili vino. Naravno, danas možete dodati i druge sastojke koji mogu biti slatkog ili kiselog okusa. Ovaj desert je najbolje jesti kada je svježe pripremljen, iako se isto tako može jesti hladan. Ohlađeni šatoi biti će nešto čvršći i ne tako lagani. Servirajte uz palačinke, ili samo uz poneki ukras.
Kako se servira šato?
Naveli smo kako danas postoje razne vrste šatoa. Svaki se poslužuje na skoro jednak način, kao "prilog" ili samostalno. Šato od kave ili vina najbolje je poslužiti svjež, uz palačinke ili nego drugo toplo/slatkasto tijesto, kao i uz šalicu toplog pića. Šato od voća najbolje je poslužiti hladan, kao zaseban desert. Često mnoge podsjeća na kiselkasto slatke sladolede. Šatoi od alkohola svakako se poslužuju kao "umak" uz nešto slatko sa strane. Njihov okus nešto je drugačiji, i možete osjetiti dašak alkohola.
Iako su fini, šatoi mogu biti veoma slatki, stoga se ne preporučuju osobama koje imaju problema s šećerom ili osobama koje imaju osjetljiv želudac. Kod pripreme šatoa važno je da su jaja svježa kako bi dobili željenu kremastu strukturu. U gotovu kremu možete staviti bilo što, ne postoje pravila. Voćni sirupi, povrće, likeri - sve ovo može upotpuniti okus i dati posebnu notu na nepcima. Ako želite nešto brzo i nešto slatko, ovo je savršen desert za vas.
Tagovi: