Kako napraviti šlag

Kako napraviti šlag

Svi znaju napraviti šlag od slatkog vrhnja

Jagode sa šlagom, capuccino ili kava sa šlagom, torte ukrašene šlagom, voćni kupovi sa šlagom, voćne salate sa šlagom i druge slastice sa šlagom vas svaki put u trgovini dovedu u napast da ga kupite u spreju i stavite ga u frižider, da vam se "nađe", onako "za svaki slučaj". Šteta je kupovati industrijski kada ga možete i sami smiksati brzo i uvijek ga koristiti posve svježeg, jer svi znaju napraviti šlag od slatkog vrhnja.

Za dobar šlag trebate dobro ohlađeno slatko vrhnje, dvije žlice šećera u prahu, jedan vanilin šećer, jednu dublju zdjelu, mikser, pjenjaču, a u nedostatku to dvoje možete ga umutiti i vilicom, samo ćete morati duže i snažnije mutiti. Slatko vrhnje treba sadržavati najmanje 30% masnoće, a najbolje je ono sa 36%, mora biti svježe, pazite na rok trajanja kad ga kupujete. Ako vrhnje miksate mikserom, koristite srednju brzinu, kada se počne zgušnjavati, provjerite, ako se zadržava na metlicama, već je dovoljno umućeno.

Kako napraviti manje kaloričan šlag od mlijeka

Mnogi pobornici zdrave prehrane se klone šlaga upravo zbog njegove visoke kaloričnosti, no, postoje i lakše varijante, pa vrijedi objasniti kako napraviti manje kaloričan šlag od mlijeka i što vam sve treba za manje kaloričnu izvedbu šlaga. Trebate jednu šalicu mlijeka, jednu četvrtinu šalice vode, deset grama želatine, pola žlice ekstrakta od vanilije i jednu četvrtinu šalice šećera u prahu. Naravno, prvo otopite želatinu u vodi, mutite je pjenjačom dok je na vatri da se jednolično rastopi.

Dok se otopljena želatina hladi u veću posudu stavite mlijeko u koje pjenjačom trebate umiješati ohlađenu želatinu, na kraju dodajte šećer u prahu i ekstrakt od vanilije, kada se sve sjedini, odložite pjenjaču i uzmite mikser. Na srednjoj brzini miksajte smjesu oko deset minuta dok ne postane čvrsti šlag koji možete odmah poslužiti. Osjetljivi na laktozu obično mlijeko mogu zamijeniti kokosovim, sojinim, bademovim, zobenim, rižinim i drugim biljnim vrstama mlijeka, čak i voćem, ali takvim zamjenama je potrebno dodati ulje.

Najlakše i najbrže je umutiti instant šlag iz vrećice

Kupovnom šlagu u prahu može se prigovarati, ali on je praktičan, ima duže rokove trajanja i začas ga smiksate ako dobijete iznenadne goste. Dakle, ako ste u žurbi, najlakše i najbrže je umutiti instant šlag iz vrećice i zaposlene žene uvijek imaju po nekoliko vrećica u ladici za iznenadne situacije. Na svakoj vrećici je ispisano uputstvo, a okus ne zaostaje za drugim vrstama šlaga, a možete i dodati neke svoje arome dodavanjem raznih biljnih ekstrakata.

Torte mnogi vole ukrašavati obijenim kremama, ali i obojenim šlagom. Ako odlučite obojiti šlag, koristite jestive boje za hranu ili prirodne voćne sokove koji dobro dođu i za razrjeđivanje šlaga ako ste pretjerali s miksanjem i umutili pretvčvristu smjesu. Predugo miksanje dovodi do odvajanja masnoće iz vrhnja ili mlijeka u grudastom obliku poput maslaca. Malo voćnog soka od jagoda, trešanja, višanja ili drugog obojanog voća neće previše naškoditi čvrstoći šlaga, ali će ga obojiti finim nijansama prirodnih i zdravih boja.


Tagovi: