Kako napraviti uštipke
Uštipci - recept
Uštipci ili krafne su tradicionalno jelo u Hrvatskoj, te je omiljeni specijalitet, posebno tijekom raznih blagdana i svečanosti. Ovi ukusni prženi kolačići se povezuju s domaćom atmosferom i toplinom, pošto ih mnogi ljudi pripremaju kod kuće, dijele s obitelji i prijateljima ili ih nude na raznim okupljanjima. Sastojci za uštipke uključuju osnovne namirnice kao što su brašno, jaja, mlijeko, sol i šećer, a mogu se dodavati i drugi sastojci poput praška za pecivo, vanilije, limunove korice ili rakije. Tijesto se miješa dobro kako bi se postigla konzistencija koja omogućuje lako oblikovanje malih kuglica ili plosnatih komada. Nakon pripreme tijesta, oblikuju se male porcije koje se potom prže u dubokoj tavi ili loncu s vrelim uljem. Uštipci se prže dok ne poprime zlatno smeđu boju, a zatim se izvade i stavljaju na papirnati ručnik kako bi upio višak ulja. Kada se ohlade, posipaju se šećerom u prahu ili šećerom u kombinaciji s cimetom, što im dodaje dodatnu slatkoću i aromu. Poslužuju se uz razne priloge, kao što su pekmezi, Nutella ili med.
Uštipci - sastojci
Recept za uštipci je veoma jednostavan. Osnovna komponenta tijesta za uštipke je brašno. Obično se koristi glatko brašno, ali neki recepti mogu uključivati i brašno od pirova, kukuruzno brašno ili druga vrste brašna. Drugi sastojak su jaja koja se koriste za vezivanje tijesta i dodavanje volumena. Jaja također pridonose konzistenciji uštipaka. Mlijeko se dodaje u tijestu kako bi dalo vlagu i mekoću tijesta. Može se koristiti obično kravlje mlijeko, ali neki recepti uključuju i alternativne vrste mlijeka poput sojinog ili bademovog mlijeka. Šećer dodaje slatkoću uštipcima. Količina šećera može varirati ovisno o preferencijama, a neki recepti uključuju i smeđi šećer ili vanilin šećer radi dodatnog okusa. Sol se koristi za uravnoteženje okusa. Prašak za pecivo pomaže u podizanju tijesta, čineći uštipke mekšima i pahuljastijima. Opcionalno za uštipci se može dodati aromu vaniliju za bolji okus uštipaka, te opcionalno možete dodati rakiju za poboljšanje teksture i okusa. Za prženje se koristi ulje, a može se koristiti obično biljno ulje ili suncokretovo ulje. Za posipanje se koristi šećer u prahu, te se može kombinirati cimet sa šećerom u prahu za posipanje uštipaka.
Uštipci - priprema
Sastojci za uštipci su 2 šalice glatkog brašna, 2 jaja, 1 šalica mlijeka, 2 žlice šećera, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 1 žlica rakije, aroma vanilije, ulje za prženje, te šećer u prahu i cimet za posipanje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli razmutite jaja i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte mlijeko i, po želji, rakiju. Dobro promiješajte. Polako dodajte suhe sastojke mokrima, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto. Trebali biste dobiti konzistenciju sličnu tijestu za palačinke. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ulje treba biti dovoljno duboko da prekrije uštipke. Kada ulje postigne temperaturu od oko 170 do 180 °C, žlicom uzimajte male porcije tijesta i polako ih spuštajte u vruće ulje. Pazite da ne pretrpavate tavu jer će uštipci narasti tijekom prženja. Pržite uštipke s obje strane dok ne poprime lijepu zlatno smeđu boju. Izvadite pržene uštipke iz ulja i stavite ih na papirnati ručnik kako bi upio višak ulja. Posipajte uštipke šećerom u prahu i cimetom dok su još toplo, te ih poslužite uz pekmez, Nutellu ili med.
Tagovi: