Želite li primati naše obavijesti?

Kako napraviti vrhnje za kuhanje

Kako napraviti vrhnje za kuhanje

Kako napraviti vrhnje za kuhanje od mlijeka

Postoji jedna brza zamjena slatkom vrhnju kada ga nemate u frižideru, nemate ga vremena praviti, a nemate vremena ni ići u dućan. Na čašu mlijeka dodajte malo brašna ili gustina, dobro razmutite da ne bude grudica i miješajući ulijte u jelo koje dovršavate, jelo će dobiti mliječni štih i biti zgusnuto kao i sa slatkim vrhnjem, poput hladnog zafriga. Ima i drugih načina kako napraviti vrhnje za kuhanje od mlijeka, kaoi zamjena koje dobro funkcioniraju.

Naravno da se jela mogu zgusnuti i bešamelom, pireom od rajčice, krumpira, buče, ali slatko vrhnje za kuhanje daje i slatkim i slanim jelima jednu posebnu kremoznost i viskoznost, a i okus. Uzmite pola litre mlijeka i pola žlice šećera kristala i miješajte dok se šećer ne otopi, a mlijeko dobije fini okus slatkoće, zatim dodajte jedan jogurt i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu masu. Ulijte tu masu u staklene teglice ili staklene boce i spremite u frižider, iskoristite tijekom sedam dana.

Kako napraviti vrhnje za kuhanje sa svježim sirom

Ako odlučite napraviti varijant vrhnja za kuhanje sa mlijekom i maslacem, trebate 180 mililitara hladnog punomasnog mlijeka i 75 grama neslanog maslaca. Prvo otopite neslani maslac na laganoj vatri, zatim 15 mililitara maslaca umiješate u hladno, tu smjesu ulijte u ostatak maslaca i pjenjačom ga miješajte na laganoj vatri. Mlijeko ne smije zakipjeti, ali kada se počne zgušnjavati, miješanje dovršite mikserom kako bi dobili željenu gustoću za vaše vrhnje za kuhanje, ohladite, ulijte u teglice i trošite iz frižidera.

Svi mliječni proizvodi mogu poslužiti u pravljenju vrhnja za kuhanje, jasno, punomasno mlijeko je osnova, dodaci mogu biti grčki jogurt, svježi sir, posni sir, kremasti sir, ako vam treba za slastice može i mascarpone, ricota ili napravite vrhnje za kuhanje od šlaga. Kisele note sireva ili jogurta daju željeni okus, a tekstura sira glatko umiješana u mlijeko potrebnu konzistentnost domaćem vrhnju za kuhanje. Ponekada kiselu notu možete nadomjestiti limunovim sokom ili bijelim octom, a maslac nekim biljnim uljem.

Kako napraviti vrhnje za kuhanje na alternativne načine

Sva zamjenska, biljna mlijeka su alternativna mlijeka, a tu spadaju sojino, rižino, kokosovo, bademovo, zobeno, a postoje i biljna ulja, vrhnja i sirevi. Kako napraviti vrhnje za kuhanje na alternativne načine najviše zanima vegane i vegetarijance, ali i ljude koji su osjetljivi na laktozu iz običnog mlijeka. Pri izradi alternativnog, biljnog vrhnja za kuhanje se koriste se i zamjene za rafinirani šećer i to su obično med, javorov sirup, stevia, i slatko voće(datulje, smokve, banane).

Postoje i alternativna mlijeka u prahu koja inače služe za pravljenje šlaga, od kojih možete napraviti vrhnje za kuhanje, a kokosovo ulje ili avokado mogu zamijeniti masnoće i dodati kremoznost. Vrhnje pripremljeno na ovaj alternativni način je manje kalorično i smiju ga koristiti i oni koji su na dijeti, a prirodni zaslađivači su spas za ljude koji imaju problema sa šećerima. Ova vrhnja možete koristiti u svim jelima kao i ona kupovna, ali ona mogu jelima dati nešto drugačiji okus na koji se treba naviknuti.


Tagovi: