Kako nastaje jaje
Od čega se sastoji jaje?
Jaja su jedna od najčešće korištenih namirnica u ljudskoj prehrani. Zbog svoje hranjivosti koriste se za pripremu raznih jela. Jaje je prekriveno hranjivim, zaštitnim materijalom, odnosno bjelanjkom i ljuskom, koji predstavlja fizičku barijeru protiv utjecaja bakterija na njegov razvoj. U odjeljku možete vidjeti različite dijelove koji ga čine. Njegovi dijelovi su: ljuska, bjelanjak i žumanjak koji su odvojeni opnama. Kokošja jaja dolaze u različitim veličinama, a razlika je u tome što je ljuska većih jaja sklonija pucanju. Prosječna težina kokošjeg jajeta je oko 60 grama. Koja je nutritivna vrijednost jajeta? Kao jedan od proizvoda životinjskog podrijetla, sadrži oleinsku kiselinu koja blagotvorno djeluje na krvne žile i štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti. Jaje sadrže minerale kao što su selen, željezo, cink, fosfor i vitamine A, E, D, B2, B12, koji pokrivaju većinu dnevnih potreba za nutrijentima. Drugi važan nutrijent koji sadrži je biotin, koji pomaže u zaštiti kože. Prema stručnjacima, zdrave masti koje se nalaze u jajima mogu spriječiti apsorpciju kolesterola koji proizvodi jetra u crijevima. Osim toga, valja imati na umu da su jaja funkcionalna namirnica obogaćena važnim nutrijentima za ljudsko zdravlje.
Kako nastaje kokošje jaje
Kako napraviti kokošje jaje? Da bismo znali kako se odvija proces formiranja kokošjih jaja, treba uzeti u obzir da on traje između 24 i 26 sati. Uvjeti okoliša imaju veliki utjecaj na ovulaciju kokoši. Ako ima dovoljno svjetla, ovaj proces se odvija u ranim jutarnjim satima. U kokoši, ovulacija počinje kada se žumanjak oslobodi iz jajnika nakon što folikularna membrana pukne. Nakon toga žumanjak se taloži u jajovodu. Bjelanjak se taloži oko žumanjka na svom putu kroz jajovod. Nakon toga se oko bjelanjka stvara opna. Ljuska jajeta sastoji se od kalcijevog karbonata koji štiti sadržaj, dok unutarnje opne doprinose dodatnoj zaštiti sprječavajući ulazak bakterije Salmonella. Svaki dan kokoš proizvede jaja koja sutradan snese. Formiranje ljuske i polaganje jaja je važan proces tijekom razdoblja nesenja. Klica koja se nalazi u žumanjku važan je materijal za razvoj embrija. Ako je jaje oplođeno, klica može pokrenuti razvoj pileta u uvjetima inkubacije. Ako jajna stanica nije oplođena, klica se neće razviti. Da bi se pilići formirali unutar jajeta, potreban je proces inkubacije.
Kako odabrati najsvježije jaje
Jaje je složena struktura koja se formira tijekom reproduktivnog razdoblja kokoši. Pravilna ishrana kokoši u razdoblju nesivosti ključni je element u očuvanju zdravlja, a time i u postizanju kvalitete ljuske. Loša kvaliteta ljuske može predstavljati određeni rizik za sigurnost uporabe, jer su jaja s oštećenom ljuskom izrazito osjetljiva na prisutnost bakterija. Jaja za široku potrošnju uglavnom se proizvode na farmama. Sva jaja moraju imati oznaku na ljusci i osnovne podatke definirane prema standardu. S obzirom na to da se radi o svježoj hrani, preporučljivo ju je koristiti do 28 dana nakon što je bila pohranjena u hladnjaku. Ne smiju se koristiti jaja čudnog mirisa i okusa. Proces pripreme je vrlo važan, zbog čega ovu namirnicu treba izvaditi iz hladnjaka neposredno prije upotrebe. Kvaliteta jaja vrlo je važan faktor za sigurnost uporabe. Razbijena jaja se ne preporučuju za upotrebu jer mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme. Da biste saznali je li jaje svježe, stavite ga u posudu s vodom. Svježa jaja ostaju na dnu, dok starija isplivaju na površinu vode.
Tagovi: