Kako nastaju rupe u siru

Kako nastaju rupe u siru

Kako nastaju rupe u siru i kako se takav sir zove

Mala djeca su slikama sira s rupama iz animiranih filmova u kojima se ragolasti miš Jery skriva od mačka Toma stvarno i uvjerena da miš buši rupe u siru, tako je to u dječjoj mašti. No, kako nastaju rupe u siru i kako se takav sir zove je objašnjeno daleke 1917 godine, a otkriće i objašnjenje je objavio američki znanstvenik William Clark. Njegova teorija je bila da bakterije pokupljene mužnjom u siru otpuštaju plinove koji prave rupe.

Dok kupujete sireve za sendviče sa sirom svojim mališanima uočit ćete da su neki sirevi sa rupama, a neki bez njih i ako su vašoj djeci zabavniji sirevi sa rupama, njih ćete i kupovati jer želite da vaša djeca sendviče i pojedu. Objašnjeno je kako nastaju rupe u siru, no zabavno je što takav sir zovu sir s "očima", a sir bez rupa zovu "slijepi" sir i vrlo vjerojatno su ih tako nazvala upravo djeca.

Kako nastaju rupe u siru i mogu li se prizvesti ciljane veličine rupa

Jedanput objašnjena teorija nastanka rupa je počela zbunjivati proizvođače sira u modernom dobu, jer su te rupe postajale sve manje i rjeđe. Kako nastaju rupe u siru i mogu li se proizvesti ciljane veličine rupa su sirari otkrili sami eksperimenitima. Naime, moderna mužnja krava, sterilno skladištenje i prijevoz mlijeka su smanjili i broj i veličinu rupa, pa su proizvođači počeli eksperimentirati mijenjanjem temperature i kiselosti mlijeka kao i uvjeta dozrijevanja sira i tako počeli dobivati željenu veličinu rupa.

Švicarci koji su živjeli od svog nacionalnog proizvoda su prvi shvatili da se te sitne bakterije nalaze na sitnim komadićima sijena kojeg više nema u "čišćem" mlijeku i to i eksperimentalno dokazali. Švicarski sir je po rupama upravo postao prepoznatljiv u svijetu, pa su oni i pokazali na praktičan način kako nastaju rupe u siru, jer su današnjem sterilnom mlijeku počeli dodavati komadiće sijena i rupe su se vratile, a još su i mogli proizvoditi željenu veličinu rupa u siru.

Kako nastaju rupe u siru i kako se utječe na raspored rupa

Danas svaki svaki ozbiljniji sirar ima neke svoje trikove po kojima proizvodi svoje sireve da budu posebni, a ipak prepoznatljivi. Kako nastaju rupe u siru i kako se utječe na raspored rupa u siru, uz već spmenute načine, sirari dodaju u mlijeko i propionsku kiselinu koja uz enzime zriobe sira svojim propionskim bakterijama proizvodi manje ili više pravilne mjehuriće jer u pravilnom rasporedu se proizvodi ugljični dioksid koji ih i oblikuje tako slične i jednakomjerno raspoređene.

Ako itko zna kako nastaju rupe u siru, onda su to Švicarci. Sami sebe su švicarci okitili izrekom "svatko može napraviti rupe u siru, ali samo Švicarci znaju napraviti sir sa rupama" i to pravilno raspoređenim i otprilike iste veličine. Što nimalo ne čudi, švicarsko sirarsko umijeće se razvija preko 700 godina, a recepture su često dobro čuvane obitljske tajne koje se prenose s generacije na generaciju. Uvjeti i vrijeme dozrijevanja sira i svi postupci za vrijeme dozrijevanja sira su također važni za rupe u siru.


Tagovi: