Kako prepoznati otrovne pečurke
Kažu da sve jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice
Među strastvenim gljivarima se jedna krilatica prenosi svuda na svijetu, ona glasi "sve gljive su jestive, ali neke samo jedanput" i ona je vrlo istnita. Jer sve otrovne gljive su opasne, a neke čak i smrtonosne, a gljivarska društva širom svijeta poučavaju nove generacije poznavanju i razlikovanju jestivih i otrovnih gljiva. Kažu da sve jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice u prirodi i zato svake godine unatoč dostupne literature o gljivama ipak se neki ljudi otruju.
Pečurke su besplatna hrana iz prirode, neke su prave delikatese i vrlo visoko cijenjene, a neki ljudi ih samo vole. No, kako ih ima oko 50 000 vrsta i neke su vrlo nalik jedne drugima, zabune su skoro neizbježne. One najotrovnije su skoro svima poznate, kao što je naprimjer uočljiva crvena muhara sa bijelim točkicama, koju u narodu zovu i muhara-ludara, odakle vjerojatno i potječe narodna izreka za ljude koji bulazne ili haluciniraju "valjda se najeo ludih gljiva".
Ako ne poznajete koje su otrovne ne berite sami pečurke
Početnici u gljivarenju nikada ne bi trebali ići u potragu za gljivama, dok ne nauče razlikovati jestive i neotrovne od onih nejestivih i otrovnih, trebaju svoje prve gljive skupljati u društvu dobrih poznavatelja gljiva. dakle, ako ne poznajete koje su otrovne, ne berite sami pečurke, pridružite se mjesnom ili najbližem gljivarskom društvu i naučite razlikovati neotrovne i otrovne gljive na licu mjesta, na samom nalazištu. Obično svako planinarsko društvo ima i gljivarsku sekciju koju vodi stručnjak.
Ako ipak želite sami početi brati pečurke, nabavite dobro ilustrirane gljivarske priručnike za početnike, pronađite gljivarske blogove i društva na webu, pridružite se dobrim poznavateljima gljiva online putem, uključite se u neki gljivarski forum. Svaki put kada se vratite iz šume poslikajte svoje gljive, naročito one koje vam se čine sumnjive i pitajte one koji znaju više, a možete raspravljati i o načinu pripremanja i razmjenjivati recepte jela od gljiva. Ne bojte se pitati ako niste sigurni jesu li sve gljive vašoj košari jestive.
Što ako ipak uberete i skuhate neke otrovne pečurke
Gljive su egzotična hrana, neke su vrlo ljekovite, neke otrovne i ljekovite, ali se s njima treba znati rukovati i na pravilan način ih primjenjivati, a neke su samo otrovne. Termičkom obradom gljive gube neka svoja svojstva, no što ako ipak uberete i skuhate neke otrovne pečurke, pa od nekih možete imati samo prolazne probavne tegobe, ali neke su smrtonosno otrovne u sirovom, kuhanom, pečenom, osušenom i svakom drugom obliku, da ih morate poznavati i izbjegavati.
Djeca i starije osobe će vjerojatno burnije reagirati ako pojedu otrovne pečurke. Neke otrovne gljive uzrokuju lakša otrovanja, dok su neka teška poput onih od zelene pupavke u 30 - 50% slučajeva smrtonosna. Halucinogene gljive se smatraju drogama i narkomani ih koriste upravo zbog tih njihovih svojstava, međutim, šamani starih naroda su ih znali dozirano i kontrolirano koristiti u svetim šamanskim obredima kada su se uz njihovu pomoć povezivali sa svijetom svojih predaka da bi dobili sudbinske informacije za opstanak svoga naroda.
Tagovi: