Kako pripremiti avokado
Avokado je vrlo hranjivo voće i ima brojne dobrobiti za naše zdravlje. Bogat je mononezasićenim masnoćama koje su neophodne za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Sadrži veliku količinu kalija, minerala koji se posebno preporučuje sportašima. Također pomaže u jačanju imunološkog sustava, a bogat je sljedećim vitaminima: A, B, C, D, B-6, B 12 i K. Preporučuje se kao nezaobilazna namirnica u dijetama za mršavljenje, a osim toga, njegova svojstva omogućuju osjećaj sitosti i manje gladi između obroka. Zbog toga se smatra savršenim za konzumiranje kao ručak ili međuobrok. Avokado se koristi u mnogim kombinacijama. Neke od najvažnijih dobrobiti avokada za naše tijelo su sljedeće: Ovo voće izvrstan je izvor vitamina i minerala. Sadrži zdrave masti koje štite zdravlje srca. Izvrstan je izvor dijetalnih vlakana koja nam pomažu u očuvanju zdravlja. Pomaže u zaštiti tijela od određenih vrsta raka. Ima nizak sadržaj šećera i kalorija, što ga čini savršenim izborom za osobe koje žele smršaviti.
Nije tajna da je među namirnicama avokado jedan od favorita, ne samo zbog svog pitkog okusa, već i zbog mogućnosti kombiniranja s mnogim sastojcima. Zahvaljujući tome, savršeno se stapa s gotovo svim sastojcima. Osim nutritivnih svojstava, iznimno je cijenjena zbog blagog okusa i kremaste teksture. U kulinarstvu se može konzumirati sirovo, u komadima, kao namaz, u slasticama, kolačima. Može biti dio raznih kulinarskih recepata poput tosta, kanapea i sendviča, salata, umaka ili juha. Jedan od najpopularnijih načina jedenja avokada je dodavanje u salate. Ključ odabira avokada je njegova boja, čvrstoća i peteljka. Kako biste provjerili čvrstoću, nježno ga stisnite dlanom da osjetite teksturu. Ako još uvijek nije dovoljno zrelo za jelo, postoji način da brzo sazri. Ako ste kupili zeleni avokado, ostavite ga da dozrijeva kod kuće oko 2 do 3 dana dok ne promijeni boju i bude potpuno spreman za jelo. S obzirom na kalorijsku vrijednost treba ga jesti umjereno.
Kada pomislite na avokado, vjerojatno odmah pomislite na njegov kremasti okus. Zapravo, iznenađujuće je ukusan čak i kada se koristi u slatkim i slanim jelima. Dio je raznih kulinarskih recepata kao što su kanapei i sendviči, salate, umaci, juhe ili slatkiši. Zahvaljujući svojoj teksturi savršeno se slaže sa gotovo svim sastojcima i može se pripremati na više načina. Među klasike meksičke kuhinje spada umak guacamole koji se poslužuje uz nachose. To je mješavina avokada sa začinima i dodacima. Umak od avokada savršena je opcija za poboljšanje okusa mnogih jela na zdrav način. Ovo voće ima i detoksikacijski učinak. Daje osjećaj sitosti, što ga čini izvrsnim za dijetu. Oleinska kiselina sadržana u avokadu također utječe na razgradnju masti. Konzumiranje avokada prije vježbanja pomoći će vam da učinkovitije apsorbirate i probavite masti. Preporuča se koristiti ga umjesto maslaca. Namaz od avokada umjesto maslaca smanjit će vam unos kalorija. Sa svojim kremastim okusom i nutritivnim prednostima, avokado će zasigurno biti jedan od vaših omiljenih sastojaka u kuhinji.
Tagovi: