Kako pripremiti brokulu
Brokula je povrće koje pripada obitelji kupusnjača, u kojoj spadaju koraba, kupus, kelj, prokulica i kelj, a brokula spada među najzdravije i najhranjivije vrste povrća. Potječe iz Mediteranskog područja, a danas se uzgaja diljem svijeta zbog svojih nutritivnih vrijednosti i pozitivnih učinaka na zdravlje. Ona je dvogodišnja biljka, ali se najčešće uzgaja kao jednogodišnja. Razvija snažan korijenov sustav i srednje velike zelene listove. Glavni jestivi dio biljke je cvjetna glavica koja se sastoji od gustih zelenih pupova. Izuzetno je bogata hranjivim tvarima. Sadrži visoke razine vitamina C, vitamina K, vitamina A, folata, vlakana, kalija, kalcija, te antioksidansa poput beta-karotena. Ova kombinacija čini brokulu izuzetno korisnom za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Od nutrijenata, sadrži antioksidativna svojstva, vlakna, proteine te visoki udio vitamina C i K. Može se pripremati na različite načine, uključujući kuhanje, pečenje, pirjanje ili konzumiranje sirove u salatama, a kako možete pripremiti brokulu možete saznati u nastavku ovog članka.
Brokula je izuzetno bogata raznim hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja. Izvrstan je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji podržava imunološki sustav i pomaže u održavanju zdrave kože. Također sadrži vitamin K koji je bitan za zgrušavanje krvi i održavanje zdravih kostiju. Ujedno sadrži vitamin A koji je ključan za očuvanje vida, zdravu kožu i funkciju imunološkog sustava. Vitamin B6 sudjeluje u metaboličkim procesima i razgradnji proteina. Od minerala, sadrži folnu kiselinu koji je bitan za trudnice jer pomaže u prevenciji razvojnih problema kod fetusa. Također podržava stvaranje crvenih krvnih stanica. Ujedno sadrži kalij koji je važan za održavanje ravnoteže elektrolita, regulaciju krvnog tlaka i funkciju mišića i živaca. Od antioksidanata sadrži sulforafan koji ima protuupalna i antikancerogena svojstva. Isto tako sadrži beta karoten koji štiti stanice od oštećenja. Brokula sadrži značajnu količinu vlakana, što podržava zdravu probavu i pomaže održavanju normalne razine kolesterola. Sadrži i razne fitokemikalije poput indola, glukosinolata i flavonoida, koji su povezani s različitim zdravstvenim koristima, uključujući antikancerogena svojstva. Ujedno sadrži određenu količinu proteina, više nego drugo povrće.
Brokula se može pripremiti na različite načine, ovisno o osobnom ukusu i preferencijama. Za kuhanje, samo trebate ih oprati pod hladnom vodom i odrezati stabljike. Potom treba razdvojiti brokulu na manje cvjetiće. Stavite brokulu u posudu s kipućom vodom i kuhajte je oko 3-5 minuta, ovisno o željenoj teksturi. Pazite da ne prekuhate, kako biste sačuvali hranjive tvari. Ocijedite brokulu i prelijte je hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje. Za pečenje, operite, razdvojite i posušite cvjetiće brokule. Posolite i popaprite brokulu, te je po želji začinite maslinovim uljem, češnjakom ili limunovim sokom. Rasprostrite brokulu po limu za pečenje i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite 15 do 20 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa. Kod pirjanja, narežite brokulu na manje komade. Na srednje jakoj vatri, pirjajte brokulu na malo maslaca ili maslinovog ulja dok ne omekša, povremeno miješajući. Dodajte sol, papar i po želji druge začine. Za pire od brokula, skuhajte brokulu dok ne omekša. Izmiksajte brokulu s malo maslaca, soli i papra dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
Tagovi: