Kako pripremiti cvjetaču
Cvjetača se obično koristi kao prilog jelu ili za juhe od cvjetače, no rijetko se koristi za priremu salate. Za jednostavnu salatu od ovog hranjivog povrća treba vam cvjetača u količini ovisno za koliko osoba pripremate salatu, češnjak, maslinovo ulje, peršin, sok limuna, sol i malo papra. Cvjetaču je potrebno narezati na manje komade koji su jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, te je stavite u posoljenu vodu da se kuha 20 minuta. Nakon kuhanja ocijedite cvjetaču, a za to vrijeme nasjeckajte češnjak i lagano ga popržite na malo maslinovog ulja. Na tavicu dodajte i ocijeđenu cvjetaču te još malo prodinstajte kako bi se okus i miris češnjaka spojio s cvjetačom. Nakon kratkog prijanja ohadite sastojke te ih ohlađene začinite s limunovim sokom, soli, paprom po želi, na kraju dodajte još malo maslinovog ulja.
Cvjetaču u salati možete kombinirati i sa drugim namirnicama, pa tako može salatu s cvjetačom pripremiti s jajima, a za ovu varijantu će vam trebati i luk, malo senfa, jabučnog octa, maslinovog ulja, kopar, te začini po izboru. Cvjetaču je potrebno narezati na manje komade i kuhati u slanoj vodi 20 minuta, te jaja također skuhati. Sve sastojke nakon što se ohade pomiješati i dodati začine po vlastitom izboru.
Zapečena cvjetača sa sirom je vrlo ukusno jelo za koje će vam osim cvjetače biti potrebno 75 g cheddar sira, češnjaka, 50 g maslaca, 50 g brašna, pola deci mlijeka, 500 g brokule, 2 kriške ciabatte, malo timijana i 25 g badema, te maslinovo ulje. Dok pripremate namirnice pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa. Češnjak narežite na sitno i pirjajte u tavici na maslacu, te dodajte brašno i mlijeko kako bi se formirala glatka masa. Nakon toga dodajte brokulu i pirjate oko 20 minuta, kad je pirjanje završeno smjesu izmiksajte najbolje štapnim mikserom, u smjesu dodajte dio naribanog cheddar sira.
U protvan koji ste prethodno malo nauljili rasporedite komadiće cvjetača prelijte smjesom koje ste prethodno pirjali, te naribajte ostatak sira. Nasjeckajte ciabattu možete i u blenderu kako bi dobili mrvice, dodajte timijan i bademe, te ponovo izblendajte kako bi sve usitnili. Usitnjenu ciabatu s bademima prvo malo prepržite na malo maslinovog ulja, te posipajte po smjesi koja je pripremljena za pečenje i pecite u pećnici sat vremena.
Cvjetača na varivo se može pripremiti s mesom, ali i bez mesa. No, ukoliko ćete odabrati varijantu s mesom najbolje je odabrati meso neutalnog okusa poput puretine, piletine ili teletine, no možete koristiti i svinjetinu i junetinu. Od sastojaka će vam biti potrebne i 3 mrkve, glavica luka, češnjak, krumpir, 1 limun, 1 jaje, sol, papar, vegeta, peršin, 2 dcl mlijeka i 2 dcl kiselog vrhnja, te vegeta.
Meso prvo prokuhajte dok iz njega ne izađe krv, te ocijedite. Glavicu luka sitno nasjeckajte i stavite u posudu na malo ulja i lagano popržte, dodajte nasjeckanu mrkvu i pirjajte, nakon kratkog vremena stavite meso i nastavite pirjati uz dodavanje malo vode i 2 dcl mlijeka. Dodati lovorov list, nasjeckani češnjak, ostale začine i narezani krumpir na kockice, te dodati komadiće cvjetače i vode kako bi sve bilo u vodi, te nastavite kuhati dok cvjetača ne omekša. Na kraju sok od 1 limuna umučkati s jajetom i sitno narezanim pešinom, te to umutiti u vrelo varivo. Servitajte u tanjurima sa kiselim vrhnjem koje će biti i ukras i obogatiti okus ovog variva.
Tagovi: