Kako pripremiti hobotnicu
Plodovi mora jedna su od namirnica koju ljudi vrlo često konzumiraju. Specijaliteti od hobotnice popularni su diljem svijeta, au mnogim zemljama ona je glavno jelo. Kao i druge vrste plodova mora, može se koristiti svjež, smrznut ili konzerviran. Među najčešćim načinima pripreme su kuhanje, pečenje i roštiljanje. Osim što je ukusna, hobotnica nudi i niz zdravstvenih prednosti. Izvor je hranjivih tvari i važnih vitamina. Hobotnica sadrži visoku razinu hranjivosti. Sadrži vitamin B6 i B12, zatim niacin, kalij, cink, željezo, bakar i selen. Smatra se idealnom hranom za srce jer može smanjiti potencijalne upale i bolesti srca. Vrlo je koristan za mnoge funkcije u tijelu, a posebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Meso hobotnice svakako je izvrsna delicija koja se sviđa i onima koji je nikad nisu probali. Najčešće se prodaje očišćen jer ga većina ljudi nije navikla čistiti kod kuće. Naime, čišćenje hobotnice zna biti dosta zahtjevan proces pa se mnogi odlučuju na čišćenje jer skraćuje vrijeme pripreme.
Kako se kuha hobotnica? U lonac stavite toliko vode da prekrije cijelu hobotnicu, posolite, popaprite i dodajte list lovora. Poklopite lonac i pustite da voda prokuha. Potom hobotnicu uronite u vodu i pustite da se kuha u kipućoj vodi oko 10 minuta. Ovaj postupak ponovite otprilike tri puta, izvadite hobotnicu iz vode, ostavite je nekoliko minuta i vratite je kuhati. Kad je gotovo ostaviti da se ohladi. Da biste znali da je meso hobotnice pečeno, provjerite tako da vrhom vilice probodete dio gdje su pipci najdeblji. Ako vilica lako prolazi kroz meso, onda je gotovo. Nakon toga odvojite pipke i ostavite ih sa strane za pripremu određenog jela. Kuhanjem se smanjuje tvrdoća hobotnice pa meso postaje mekše za jelo. Miris hobotnice tijekom kuhanja je izraženiji, odnosno intenzivniji je miris mora. Ako se hobotnica dugo kuha, meso će joj se početi stvrdnjavati. Kod pripreme hobotnice najvažnije je sačuvati njezin okus, stoga je potrebno prilagoditi vrijeme kuhanja.
Želite li dobiti najbolje jelo od hobotnice, ne zaboravite da način pripreme i začini igraju ključnu ulogu. Koliko minuta je potrebno za kuhanje hobotnice? Ako se hobotnica priprema kuhanjem, a radi se o manjoj veličini, potrebno je oko 10 minuta, dok je za one veće potrebno oko 40 minuta. Pečete li hobotnicu na roštilju, dovoljno ju je peći četiri minute s obje strane. Ako ste se odlučili za pečenje u pećnici, neka se peče na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Koji se začini najčešće koriste za kuhanje hobotnice? Možete koristiti češnjak u prahu, majčinu dušicu i mljevenu papriku. Stoga se hobotnica može pripremati na razne načine, pržena, pečena na žaru ili kombinirati, au mediteranskoj kuhinji salata od hobotnice jedna je od najpopularnijih delicija. Svaki način pripreme pridonijet će bogatstvu okusa. Vjerojatno se pitate od kojih sastojaka možete skuhati hobotnicu? Meso hobotnice može se kuhati s plodovima mora, poput škampa ili lignji. Možete ga kuhati i s različitim povrćem. Meso hobotnice odlično ide uz rajčicu, peršin i bijelo vino. U kombinaciji s lukom, češnjakom i paprikom možete napraviti vrlo ukusno jelo. Poslužuje se uz priloge poput riže.
Tagovi: