Kako pripremiti hobotnicu u pećnici
Hobotnica je svakako jedna od omiljenijih dalmatinskih delicija, i kao takva ona se rijetko nalazi na našim stolovima. Razlog navedenome je strah od njene pripreme, osobito procesa pečenja. Mnogi se boje kako bi ona mogla ispasti žilava, tvrda, da se ne će lijepo zapeći. U pravilu, hobotnica nije komplicirana namirnica, no prije njene pripreme potrebno je znati par dobrih "caka". Ako gledamo s nutricionističke strane, hobotnica je veoma siromašna ugljikohidratima te mastima, no zato je bogata proteinima.
Ova niskokalorična namirnica bogata je mikroelementima poput cinka, željeza, bakra i selena i B vitaminima, i upravo zato je poželjno da se ona češće nalazi na našim tanjurima. Kako se priprema hobotnica u pećnici? Prije same pripreme potrebno je učiniti sljedeće: Svježu hobotnicu potrebno je zamrznuti na minimalno 224 sata prije pripreme kako bi njena mišićna vlakna popucala i kako bi ona bila što mekša.
Kada se odlučite na njenu pripremu, ona se treba izvaditi iz zamrzivača i staviti u hladnjak da se odmrzava što laganije. Prema izvorno dalmatinskom receptu, hobotnica bi se prije pečenja trebala tri puta umočiti u kipuću vodu kako bi se dobilo što sočnije meso. Prema nekim receptima ona se i kuha u nezačinjenoj vodi 20-ak minuta i zatim stavlja u pećnicu. Kada se radi hobotnica u pećnici ona mora biti mekana, ukusna i mora podsjećati na hobotnicu ispod peke.
U pravilu, smrznute ili svježe kupljene hobotnice su prethodno očišćene. Ako kupite hobotnicu koju je potrebno očistiti, tada to radite na sljedeći način: Vrećasti dio hobotnice okrenite prema van kako bi uklonili njenu utrobu. Nožićem odstranite oči, iz sredine krakova uklonite zubiće. Djelomično odstranite vanjsku opnu koja se nalazi na njenome tijelu i dobro ju isperite pod vodom. Kako se priprema hobotnica u pećnici?
Tradicionalni recept za hobotnicu iz pećnice je sljedeći - Sastojci: 1 kilogram hobotnice, 4 veća krumpira, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 12 cherry rajčica, šaka maslina koje su bez koštica, 100 ml maslinovog ulja, 100 ml bijelog vina, grančica svježeg ružmarina, sol i papar. Priprema: Odmrznutu hobotnicu postepeno odledite u hladnjaku. Odleđenu hobotnicu primire za njenu glavu i do 3 puta na kratko uronite u kipuću vodu. Kada primijetite kovrčanje krakova hobotnicu ubacite u vodu i kuhajte do 20 ak minuta. Procijedite i ohladite, malo vode sačuvajte.
Narežite krumpire i luk i posložite u protvan gdje ćete peći i hobotnicu. Ubacite i očišćeni češnjak. Hobotnicu u posebnoj zdjeli začinite i zatim stavite na krumpire tako da su krakovi okrenuti prema gore, pokrijte ju s ostatkom krumpira i cherry rajčicama. Sve zajedno prelijte s vinom i 100 ml vode u kojoj se kuhala hobotnica. Dodajte ružmarin i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 45 minuta poklopljeno, zatim maknite gornji dio protvana i pecite zadnjih 20 ak minuta na 200 stupnjeva. Hobotnica u pećnici je gotova onda kada se pipci lagano odljepljuju od krakova.
Hobotnica u pećnici često se peče uz određeno povrće koje se poslužuje kao prilog. Samo posluživanje je sasvim jednostavno, nareže se hobotnica, na tanjur se servira meso, povrće i sve se prelije s finim toćom od pečenja. Iako se tradicionalno poslužuje uz pečeni krumpir i luk, pečena hobotnica se također može poslužiti i uz posebno pirjano povrće, kao i uz salatu. Hobotnica u pećnici često ima već ima i svoji prilog, no potrebno je naglasiti kako je nekada ostane i za dan nakon.
Ako vam ostane višak hobotnice slobodno ju možete spremiti u hladnjak i sutra dan od nje napraviti fino hladnu salatu. Naravno, navedeno je moguće jedino kako je ona dobro i sočno pečena i ako nije ispala žilava. Ovakvo jelo najbolje je raditi kada trebate nahraniti više ljudi, stoga se ono najčešće radi za vrijeme slavlja ili blagdana. Hobotnica iz pećnice svakako će oduševiti i one najizbirljivije nepce, no imajte na umu da je potrebno odraditi dobru pripremu.
Tagovi: