Kako pripremiti juneća leđa
Juneća leđa se mogu pripremati na razne načine, no priprema junećih leđa s mariniranim inćunima je nešto što biste svakako trebali isprobati. Sastojci koji su vam potrebni odresci junećih leđa, luk, po dvije svježe paprike crvene i zelene, 4 fileta slanih inćuna, 25 g crnih maslina bez koštica, žlica ukiseljenih kapara, 20 dcl pirea od rajčice, 20 dcl junećeg temeljca, 20 g maslaca, 2 žlice maslinovog ulja, 100 ml bijelog vina, sol te sitno sjeckani svježi peršin.
Luk, paprike narežite na trakice, inćune isperte pod vodom i narežite ih na sitne komade kao i crne masline i kapare. Juneća leđa odreske očistite od masnoća, istucite batom za meso, uvaljajte u brašno i popržite s obje strane na maslacu i maslinovom ulju tako da odresci unutra ostanu sočni, odresci trebaju biti debeli 2,5 centimetra. Nakon prženja odreske posolite i popaprite, te polijte bijelim vinom na tavici na jačoj vatri kako bi alkohol ispario. Nakon toga odreske izvadite u vatroslalnu posudu da ostanu topli.
Na preostaloj masnoći popržite luk dok ne omekša pa dodajte narezanu papriku na trakice, umješajte inćune, masline i kapare, smanjite vatru i dodajte pire od rajčice. Podlijete junećim temeljcem i ostavite da zavrije, poparite i kuhajte lagano 15 minuta da se umak zgusne, zadnjih 5 minuta dodajte juneće meso, te na kraju posipajte nasjeckanim svježim peršinom i servirajte uz krumpir ili kuhanu rižu.
Juneća leđa u kombinaciji s putrom i začinskim biljem pripremljena s ovim receptom bit će mekana kao putar s kojim ćete pripremiti ovo ukusno jelo. Uz meso potrebno vam je malo maslinovog ulja, 50 g putra, svježe začinsko bilje kao ružmarin, timijan, origano, žalfija, par češnjeva češnjaka, sol, papar, te gusti balzamiko preljev koji ćete kupiti gotov.
Prvo s mesa uklonite kosti jer juneća leđa se većinom prodaju s kostima, operite meso i posušite papirnatim ubrusima te ostavite na sobnoj temperaturi 20 tak minuta. U tavici zagrijte maslinovo ulje te na vruće ulje stavite odreske mesa te pecite minutu sa svake strane odreske, dodajte putar i začinsko bilje, sitno nasjeckani češnjak, te posolite i popaprite. Meso opet pecite s obje strane, te ono treba ostati roze boje u sredini, može i sirovije ako više volite tako.
Nakon pečenja koje će trajati ukupno 5 minuta meso izvadite iz tavice i ostavite na tanjuru 10 minuta, pa nakon toga izrežite na šnite i prelijte ostatkom umaka iz tavice i gustim balzamiko preljevom, a za prilog i salatu odaberite prema želji.
Marinirana juneća leđa kao glavno jelo se mariniraju osnovnim namirnicama koje se nalaze u svakoj marinadi, uljem, soli i paprom. Marinirano meso ćete ostaviti u posudi na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi upilo sastojke marinade. Ukoliko želite marnirano meso možete začiniti i sa bronim začinima koje volite no nemojte miješati previše začina koji imaju intenzivne okuse i mirise.
Nakon što su marinirana juneća leđa odstojala pola sata zagrijete tavicu i ulijte ulje na kojem ćete peći meso s obje strane. Dužina pečenja će ovisiti o intenzitetu vatre, no ako odresci nisu debeli ukupno pečenje traje 5 minuta jer sredina odreska treba ostati sočna i mekana. Servirajte s preljevom od marinade i ostatkom ulja u kojem su se odresci junećeg mesa pekli. Uz ovo jelo kao prilog možete odabrati bilo koje povrće kuhano, blanširano, krumpir, rižu, tijesto, te salatu po izboru ili sezonsku salatu jer sve vrste salata odlično se slažu s junećim mesom.
Tagovi: