Kako pripremiti kozice

Kako pripremiti kozice

Kozice na brze i fine načine

Trebate na brzinu napraviti ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce? Izbor mogu biti kozice. Iako se misli kako su komplicirane, one se mogu pripremiti na mnogobrojne načine i mogu biti poslužene samo kao predjelo ili glavno jelo. Možemo ih lako nabaviti na tržnicama kao i u većim trgovačkim centrima. Prednost ove morske namirnice leži u njenoj jednostavnosti za pripremu, stoga se nemojte bojati probati sljedeće načine pripreme: Pečenje - Prema mnogim kuharima, ovo je najbolji način za pripremu kozica jer se polagano karameliziraju. Mogu se dodatno marinirati u maslinovom ulju s malo soli prije pečenja kako bi sam proces obrade bio skraćen na svega 8 minuta.

Prženje - Isto tako, prženje na maslinovom ulju ili maslacu je također brz način pripreme. Poželjno je koristiti nešto pliću tavu kako bi se kozice spržile za 5 minuta. Pecite ih otprilike 2 i pol minute sa svake strane. Roštilj - Kada su pripremljene na roštilju one postaju prava delicija. Mogu se nabosti na štapiće prethodno marinirane i posložiti na rešetku. Peku se do 7 minuta dok njihovo meso u potpunosti ne pobijeli. Poslužuju se uz pečeno povrće.

Poširanje - Ovakva priprema zadržava sve sokove kozica. Poželjno ih je poširati na nešto nižoj temperaturi vode i kuhati ih do 3 minute. Mogu se poširati i u vinu. Kuhanje - Bilo u vodi ili na pari, riječ je o sasvim jednostavnom procesu u kojemu je moguće eksperimentiranje s okusima. Kuhaju se do 3 minute i zatim se dodaju u razna jela poput tjestenine ili riže. Pohane - Ovdje se pripremaju jednako kao i pohano meso ili sir. Uvaljaju se u brašno, jaja i krušne mrvice i obrađuju na višoj temperaturi do 2 minute.

Kozice diljem svijeta

Kozice su većini omiljena morska namirnica, stoga ne čudi kako danas možemo pronaći na stotine raznih recepata vezano za njihovu pripremu. Kuhane, pečene, panirane - mogu se pripremati na bezbroj načina i biti dio mnogih jela. Kako se kozice pripremaju diljem svijeta? Sljedeći recepti mogu vam pobliže pokazati kako se uz pomoć mašte i volje mogu dobiti fina jela s kozicama: Paella - Tradicionalno španjolsko jelo koje se opisuje kao svojevrsni rižoto. Jelo sadrži sve karakteristične španjolske namirnice i spaja okus morskih plodova kao i mesa.

Osim kozica, ova riža sadržavat će i druge morske plodove poput dagnje i mesa poput piletine, povrće i sve se lijepo začini sa šafranom. I dok se klasični rižoto miješa, Paella se mora zapeći nakon kuhanja. Tacosi - Ovaj meksički specijalitet je omiljeni street food diljem svijeta, a upravo je verzija s kozicama najpoznatija. Pržene na tavi, dodane su u manje tortilje uz salsu od rajčice i avokada, začinjeno korijanderom, čilijem i limetom.

Kus-kus salata - Način pripreme kozica sa Bliskog istoka. Oduševljava spojem slatkog i slanog okusa. U kus-kus se stavlja ljubičasti luk, grožđice, menta i pistacije i sve se poslužuje uz kozicu koja je pečena na žaru ili pržena na tavi. Tempura - Karakteristična za japansku kuhinju, tempura je način prženja. Radi se od jaja koja su umućena s hladnom vodom, brašnom te kukuruznim škrobom. Kozica se umače u smjesu i zatim po izboru valja u Panko mrvice te prži u ulju. Poslužuju se uz slatko ljuti umak.

Kozice su zdravlje iz mora

Poželjno je da se kozice nalaze na našem meniju barem jednom tjedno, a razlog tome je njihova niskokalorična vrijednost i blagotvorno djelovanje na cijeli organizam. U Hrvatskoj su kozice uz dagnje najčešća vrsta morskih plodova koji se nalaze na našim stolovima. Iako u današnje doba cijene namirnica diktiraju što i kako ćemo jesti, važno je naglasiti kako je njihova cijena i dalje pristupačna i kako se one mogu pripremiti na mnogobrojne načine. Ova morska namirnica ne sadrži ugljikohidrate, 90 % energetske vrijednosti dolazi od proteina i masti. Kozica sadrži i do 20 različitih vitamina te minerala, sadrži do 50 % preporučenog dnevnog unosa selena.

Njeni antioksidanski pozitivno djeluju na smanjenje upala u tijelu i mogu očuvati naš krvožilni sustav. Uz navedeno, kozica je također odličan izvor joda, omega 3 masnih kiselina, astaksantina. Zašto mnogi ljudi izbjegavaju njihovu konzumaciju? Potrebno je naglasiti kako je meso kozica kalorično, svega 100 grama mesa sadrži 195 mg kolesterola. No, njihovo meso sadrži i brojne druge tvati koje pozitivno djeluju na zdravlje našeg organizma, stoga dolazi do dobrog balansa. Razna istraživanja pokazuju kako ljudi koji redovito konzumiraju navedeni proizvod nemaju povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, već su zdraviji i vitalniji.


Tagovi: