Kako pripremiti leću

Kako pripremiti leću

Leća pripada u skupinu najpoznatijih grahorica. Razlikujemo zelenu, crvenu te smeđu i neovisno o boji ona je veoma lagana za pripremu. Ova grahorica je izvrsna za pripremu raznih variva, salata kao i priloga, a može se pohvaliti s bogatom hranjivošću i visokom udjelu dijetalnih vlakana. Zbog svoje nutritivne vrijednosti i niske kaloričnosti ona je mnogima omiljen dodatak prehrani. Leća je tako idealna kao dodatak u juhi, salati ili varivu, no od nje se također može napraviti i odličan bolonjez, popečci, umaci ili burgeri.

Ova grahorica se danas naziva riznicom dobroga zdravlja, a i mnogima je omiljena radi svoje jednostavnosti pripreme. Danas se često preporučuje i mnogim bolesnicima koji pate od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Njenom konzumacijom smanjuje se apsorpcija žučnih kiselina, što doprinosi normaliziranju kolesterola u krvi. Ova namirnica idealna je za početnike u kuhinji, kao i za iskusne kuhare jer se može pripremati na mnogobrojne načine i često oduševljava mnoge na prvi zalogaj.

Prije nego se odlučite na pripremu leće, bilo bi dobro da znate sljedeće: I dok je ova grahorica veoma jednostavna za pripremu, veoma lako možemo zeznuti samu pripremu. Leća nije riža i prilikom pripreme ona ne mora upiti i zadnju kap tekućine. Priprema se poput tjestenine i najbolje se kuha u puno vode. Leću je najbolje dodati u već zakuhanu vodu i kuhati ju do 30 minuta. Kako je najbolje pripremiti leću? Mnogima je ova grahorica najbolja na varivo uz dodatak drugog povrća.

Brzi recept za varivo od leće je sljedeći: Sastojci - 250 g leće, 200 g slanutka, 1 veći luk, 4 mrkve, 2 režnja češnjaka, sol i papar, mješavina začina, mljevena slatka paprika. Priprema - Očistite luk i mrkvu te sitno nasjeckajte na kockice. Narezano povrće prodinstajte na ulju dok ne omekša. Dodajte slanutak i leću, začinite ravnomjerno prekrijte s vodom kako bi se dobro skuhalo. Kuhajte do 30 minuta. U međuvremenu napravite zapršku na narezanom češnjaku i dodajte u kuhano varivo. Ovako pripremljena leća najbolje se poslužuje uz kupus salatu ili uz palentu.

Pošto od leće možemo pripremati mnogobrojna jela, njeno posluživanje može se razlikovati. Mnogi leću najradije pripremaju na varivo jer je brzo gotova i dobiva se nutritivno bogato jelo koje vs dugo drži sitima. Kada se radi na varivo, ona se najbolje poslužuje uz kruh, tvrdo kuhanu palentu ili kupus salatu. Kod variva potrebno je napomenuti da nije poželjno da se leća i krumpir miješaju, jer to može stvoriti neugodan osjećaj nadutosti u tijelu.

Općenito vrijedi pravilo da se krumpir i mahunarke ne bi smjeli miješati, stoga obratite na navedeno pozornost. Ako ste više fan konkretnijih jela, tada leću možete poslužiti uz prilog nekome mesu. U primjeru, ona se odlično slaže sa salatom. Ukoliko želite konkretno jelo od same leće, tada možete isprobati razne varijacije popečaka od leće koje sadrže i sir. Leća je veoma svestrana namirnica i odlična je kao samostalno jelo, ali i kao prilog drugim jelima. Kod njene pripreme jedino je potrebno obratiti pažnju na tvrdoću kod kuhanja.


Tagovi: