Kako pripremiti lignje
Lignje su svakako pripadaju među najukusnije i najsvestranije morske plodove. Iako na prvu nisu najljepšeg izgleda, ove kraljice mora su mnogima omiljena namirnica. Lignje se mogu pripremati na tavi, u juhi, mogu se pržiti i pohati, pripremati na roštilju ili puniti - no potrebno je obratit pažnju na dvije veoma važne stavke. Prvo, ova namirnica je izuzetno nježne teksture i ukoliko se ne priprema s dozom opreznosti onda se može veoma lako uništiti. Drugo, nepravilno pripremljena može postati veoma gumena i nejestiva.
Na što je potrebno obratiti pažnju kod biranja lignji? Svježa lignja može se prepoznati po sjajnoj te glatkoj površini koja miriše na more. Ako njena površina nije glatka i ako nema miris mora, tada ju je poželjno izbjeći. Odaberemo li lošu lignju riskiramo dobivanje žilavog i gumenastog mesa. Kako dobiti mekano pripremljenu lignju? Ova namirnica mnogima zadaje glavobolje kod pripreme jer ju je veoma lako zeznuti. Ako želite dobiti mekanu lignju, sve što trebate napraviti je prethodno ju prokuhati da njeno meso omekša. Na ovaj način izbjegavate potencijalnu žilavost ukoliko se ona peče ili prži.
Prije nego se odlučite na pripremu lignji, dobro bi bilo da se upoznate sa sljedećim trikovima: Lignje je prije bilo kakve pripreme potrebno prokuhati jedno 2 do 4 minute kako bi meso malo omekšalo. Ukoliko niste vješti u čišćenju riba, tada je najbolje da kupite prethodno očišćene kako bi si uštedjeli vrijeme i živce. Kako je najbolje pripremiti lignju? Najpopularniji načini pripreme su pržene i pečene. Recepti za prženu i pečenu lignju su sljedeći -
Pržene: Sastojci - 450 g očišćenih lignja, 250 ml mlaćenice, ulje za prženje, 125 grama brašna, 125 g rižinog brašna, žličica soli, žličica češnjaka u granulama, žličica papra, limun i tartar. Priprema: Očišćenu lignju prebacite u posudu. Prelijte s mlaćenicom, pomiješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta. U posudu ulijte ulje i stavite na zagrijavanje, U posebnoj posudi pomiješajte redom brašno, sol, češnjak u prahu, papar i sve sjedinite. Lignju dobro ocijedite, uvaljajte u suhe sastojke i stavite pržiti. Pržite do dvije minute, ocijedite na papiru i poslužite uz limun i tartar umak.
Pečene lignje - Sastojci: 1 kg lignji, maslinovo ulje, 3 češnja češnjaka, sok linuma, sol i papar, svjež peršin. Priprema: Očišćenu lignju na kratko prokuhajte u vodi i dobro ocijedite. Na tavi u kojoj je maslinovo ulje dodajte češnjak i kratko pržite, te ubacite lignju. Pecite sve skupa oko 3 minute. Kada je lignja omekšala dodajte sol od limuna i začinite, dobro pomiješajte. Poslužiti uz lagano pirjano povrće, hladan umak po želji i salatom.
Postoje mnogobrojni načini pripreme lignja, stoga se samo posluživanje može razlikovati od jela do jela. Lignje u našim domaćinstvima najčešće pržimo ili jednostavno pečemo na tavi ili na grillu. Pržene se najčešće poslužuju uz pomfrit ili drugo pečeno povrće, kao i uz tartar umak ili majonezu. Pečene se najčešće poslužuju uz pirjano povrće i salatu sa strane. Lignje se isto tako mogu kuhati i servirati uz razne dodatke poput tjestenine ili riže.
Potrebno je naglasiti da neovisno o načinu pripreme, samu lignju je potrebno dobro termički obraditi kako ona ne bi ispala žilava. Poželjno je da se svježa lignja uvijek prethodno prokuha barem 5 minuta kako bi meso omekanilo. Smrznutu lignju nije potrebno prethodno kuhati, osobito ako se ona planira pržiti u dubokom ulju. Neovisno o načinu pripreme, lignja se najbolje slaže s krumpirom i raznim umacima, kao i salatama. Kod pripreme je veoma bitno da obratite pažnju na vrijeme kuhanja ili pečenja, jer ukoliko ne vodite brigu o vremenu možete dobiti previše obrađenu namirnicu koja je izgubila svoji okus.
Tagovi: