Kako pripremiti maglen
Što je maglen
Maglen je vrsta gljive iz porodice Albatrellaceae rupičavki koja ima smeđi ljuskavi klobuk, kratku cjevčicu i velike pore, te kratku stručku. Najčešće se nalazi u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, a javlja se u kasno ljeto i ranu jesen. U Hrvatskoj je ova gljiva zaštićena jer je skoro iskorijenjena zbog česte upotrebe u prehrani.
Maglen je vrlo jestiva kvalitetna gljiva koja u prehrani svojim sastojcima je vrlo hranjiva i vrlo je mesnata gljiva. Klobuk je nepravilnog oblika i često podsjeća na kopito koza, pa u nekim krajevima ovu gljivu zovu i kozji papak. Klobuk je tamno smeđe boje i na njemu se nalaze ljuske, dok himenij sadrži cjevčice koje su bijele boje. Stručak je tvrd i žute je boje te je u odnosu na klobuk postavljen pod različitim kutevima i nepravilan je u odnosu na klobuk.
Meso ove gljive je vrlo ukusno i mirisno, a okusom podsjeća na lješnjake. Kada je gljiva ubrana mlada može se jesti i sirova, a najbolje ju je pripremati konzerviranu u octu.
Maglen priprema za jelo
Maglen je gljiva koja kada je mlada može se jesti i sirova bez termičke obrade, kuhanja, pečenja, prženja. Ovu gljivu možete pripremiti na salatu, a od ostalih sastojaka za salatu će vam biti potrebno glavica luka, jedna jabuka, feta sir, maslinovo ulje, sol, češnjak, sol, papapr i vinski ocat. Gljivu Maglen narežemo na listiće, a luk na tanke kolutove, češnjak je potrebno narezati što sitnije no nikako ga nemojte rezati mikserom jer će tada postati preljut zbog iscijeđenih sokova. Jabuku je potrebno naribati ribežom. Sve sastojke treba pomiješati zajedno, posoliti po želji jer je feta sir već ionako slan pa pazite koliko soli dodajete, napravite dresing od maslinovog ulja i vinskog octa.
Ovu gljivu možete pripremiti i u juhama i raznim gulašima, ako juhi od Maglena dodate ječam i napravite gustu juhu koju ćete servirati s kiselim vrhnjem dobit ćete vrlo zasitan obrok uz koji vam neće trebati glavno jelo. Ove gljive možete i pohati, te mogu biti glavni sastojak rižota, pronađite recepte.
Maglen na roštilju
Vrlo često planinarska društva uz aktivnosti planinarenja organiziraju i akcije branja gljiva kako bi široke mase naučili koje su gljive jestive, a koje su gljive opasne i izuzetno opasne po život ukoliko se konzumiraju. Osim edukacije članova cilj je i druženje, te uživanje u plodovima prirode naročito u prirodnom okruženju planinarskih domova.
Maglen je gljiva koju će iskusni planinari i šumari pronaći u kasno ljeto i ranu jesen u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama iako je vrlo rijetka gljiva još uvijek se može pronaći. Međutim, Maglen je gljiva koja je zaštićena i ne smije je se brati u velikim količinama već je potrebno uvijek ostaviti dio gljiva u prirodnom nalazištu kako bi i sljedeće godine izrasle nove gljive.
Roštilj je idealan izbor za pripremu ove gljive jer čak i kad nije skroz mlada ne zahtjeva dugu termičku obradu, pa na roštilju dobiva i okus dimljene gljive koji se savršeno stapa sa prirodnim okusom ove gljive, a roštilj u dobrom društvu uvijek dobro dođe.
Tagovi: