Kako pripremiti mahune

Kako pripremiti mahune

Mahunama se vesele čak i djeca koja ne vole povrće i zapravo se rijetko čuje da ih netko ne voli ili ne podnosi. Ako ih na vrijeme uberete, dok ne otvrdnu i nemaju one konce ili liko koje pokazuje da su počele sazrijevati i da je bolje da izvadite zrna iz njih i skuhate mladi grah, možete odmah kuhati ili spremiti za zimnicu ako ih je puno. Mahune se mogu pripremiti na mnogo načina i uživati u svakom.

Nekada, dok nije bilo dubokog zamrzavanja u sezoni mahuna višak se kiselio, spremao u slani rasol ili su se prokuhane sušile kao gljive i tako je obitelj u njima mogla uživati cijelu godinu. Mahune možete spremati na salatu, na lešo (po dalmatinski), kao varivo (same ili s drugim povrćem, musaku, u voku, abšmalcane, zapečene sa sirom ili na druge načine. Možete ih pripremati sa svim vrstama mesa ili sa mnogim vrstama drugog povrća.

Salate od mahuna se pripremaju sa češnjakom ili sa crvenim lukom, ako vam je češnjak malo prejak zbog mirisa možete ga malo prepržiti. Možete skuhati mahune sa krumpirom u slanoj vodi, ocijediti ih, dodati ulje, češnjak, ocat ili limunov sok, umjesto češnjaka možete dodati sitno kosani kopar ili peršin, stvarno je puno varijanti, možete dodati crveni luk, ulje ocat i polovice ili cijele chery rajčice ili crne masline, ako dodate trakice hladne piletine imate kompletno jelo.

Mahune od začina vole luk, češnjak, peršin ili kopar, ali vi možete eksperimentirati i sa drugim začinima, celerom, estragonom ako ih radite s mesom ili nekim mješavinama začina. Zapeći ih možete sa sirom, vrhnjem i jajima, ako ih radite kao složenac ili musaku sa mljevenim mesom u pećnici, pred kraj pečenja ih samo posipajte naribanim sirom i dovršite pečenje. Abšmalcanim mahunama malo tko možete odoljeti, a trebate ih samo skuhati u slanoj vodi, ocijediti i baciti na vrelo ulje s preprženim krušnim mrvicama.

U našoj kolektivnoj memoriji su jela "na žlicu" na počasnom mjestu, povezana uz ideju obitelji za stolom, vatru u peći i sveprisutni topli majčinski lik, a to su ujedno i najzdravija jela i najbolji protulijek pošasti brze hrane. Ako vam se žuri kuhajte varivo, ako ne napravite pohane mahune i iznenadite obitelj nečim novim. Varivo možete kuhati s mesom i bez njega, s krumpirom, ali s drugim povrćem, recimo paprike mahunama daju jedan poseban okus.

Poznata "čarobna juha" za mršavljenje će imati posve drugi okus ako na sve njezine sastojke dodate i pregršt narezanih mahuna, korjenasto povrće i jednu ili dvije paprike, tako pripremljene brzinski liječe probavne tegobe, naročito zastoj u probavi. Kuhane mahune s krompirom ocijedite i bacite na vrelo ulje sa tek zastakljenim, krupnije, na kolutove narezanim crvenim lukom, bit će jednako ukusne kao i one abšmalcane, uz njih možete poslužiti pečenu piletinu, kobasicu ili faširane kotlete, čak i pečenu ribu.


Tagovi: