Kako pripremiti mljeveno meso
Naše mame i bake su itekako znale svako jelo pripremiti na privlačan i ukusan način i bez recepata iz časpisa ili danas sa interneta. Stroj za mljevenja mesa je napravio revoluciju u prehrani kao singerica revoluciju u odijevanju. Za sarmu, punjene paprike, ćufte (mesne okruglice), faširance (popečci) i faširano a la bolognese svi znamo, ali mljeveno meso u šarenim dolmicama ili povrtnim zamotuljcima moramo sačuvati od zaborava jer se mogu raditi na puno načina od različitog povrća.
Mljeveno meso pomiješate sa izabranim začinima i dobro promiješate u masu kao za ćevape, burgere, pljeskavice i slično, njime možete puniti paprike, luk (prokuhanom luku se košuljice lako skidaju i pune), izdubljene tikvice, rajčice, krastavce, krumpir, celer, a u posudu za pečenje ih slažete naizmjence ili po bojama. Ne morate čekati sezonu kiselog kupusa, sarme možete zamatati cijelu godinu od svih uzgajanih lisnatica, od mladoih listova vinove loze i mnogih širokolisnih samoniklih jestivih biljaka. Tvrđe listove provučete kroz kipuću vodu da omekšaju i lakše se i urednije zamataju.
Za jela od mljevenog mesa ne morate biti vrhunski majstor u kuhinji, njima ionako udarnu notu daju izabrani začini i način pripreme, ali zapravo ne možete pogriješiti, možete samo usput otkriti nove načine pripreme i nove okuse. Ne razlikuje se mljeveno meso za lazanje, okruglice, musaku i mesnu štrucu, razlikuje se samo način pripreme, izabrani začini i vaša spremnost za eksperimentiranje. Jeste li znali da lazanje možete pripremiti bez prokuhavanja kora, ako napravite nešto rjeđi bešamel umak?
Ne morate za mesne okruglice kupovati novo mljeveno meso, napravite ih od ostatka od mesne štruce, u umaku od rajčice će imati posve drugačiji okus od mesne rolade. Mesnu štrucu ili roladu možete puniti jajima, kobasama, dugim korjenastim povrćem i na mnogo načina je učiniti zanimljivom i sa različitim okusima. Ako imate malo mljevenog mesa i pomalo od svakog povrća, napravite složenac ili musaku od svega, dobit ćete izdašno i ukusno i zdravo jelo koje će se svima svidjeti.
Od mljevenog mesa u nedostatku drugog mesa možete napraviti sva variva koja kuhate, izdašno je i manja djeca ga posebno vole jer im ne morate sitniti i rezati veće komade mesa. Mljeveno meso za tortilje, palačinke, pitu ili pohane okruglice ili neku vašu inovaciju s mljevenim mesom. U vrijeme kolinja u svakoj kući se radi masna savijača od mljevenog mesa koje se ve začinjeno uzme od mase pripremljene za kobasice, a domaćice se natječu čija će biti bolja.
Mljeveno meso se koristi širom svijeta, mesne pite i mesne štruce su popularne u Americi i engleskoj, mesni burek na svim područjima kojima su Turci prošli za vrijeme svojih osvajačkih pohoda, palačinke s prodinstanim mljevenim mesom možete i dodatno zapeći i zaliti razmućenim vrhnjem i jajima ili posuti nekim topivim sirom. Tortilje smo preuzeli od latinoameikanaca, ali ih napinili svojim mesnim punjenjima, a pohane mesne okruglice su novijeg datuma, tako možete pohati i plačinke sa mljevenim mesom i sirom unutra.
Tagovi: