Kako pripremiti morskog psa
Ako morskog psa kupujete na tržnici zamolite da vam ga očiste i skinu (oderu) kožu s njega, ako imate sreće možda ga dobijete i narezanog na odreske. Inače, meso morskog psa se može smrznuti, sušiti ili pripremati svježe, ako pripremate odreske smrznutog morskog psa, odledite ih dan ranije i pripremajte kao i svježe odreske. Morski pas se može pripremati na sve zamislive i poznate načine, kao i morski specijaliteti od drugih vrsta riba, a možete i eksperimentirati.
Meso morskog psa pripremate na poznate načine za pripremu ribljih jela, ali budite svjesni da ono ipak ima drugačiji, pomalo gorkast okus. Dobro je što morski pas nema kostiju, samo središnju hrskavicu, zbog čega je i svrstan u hrskavičave ribe poput raža i morskih mačaka. Gorkasti okus odrezaka od morskog psa može ublažiti namakanje odrezaka u mlijeku 2 - 4 sata. Prilozi jelima od morskog psa mogu biti blitva s krumpirom ili bilo koje drugo kuhano zeleno povrće poliveno samo maslinovim ulje.
Svi znate da se sušeni bakalar mora namakati i čak i tući da omekša, pa se s razlogom pitate kako se priprema sušeno meso morskog psa. Posve je jasno da i morskog psa morate omekšati, a to činite tako da ga potopite u vodu i močite dok omekša, nakon toga morskog psa treba prokuhati, ohladiti, izrezati na manje komade i dalje pripremate kao i svježeg morskog psa. Začinsko bilje poput lovora, ružmarina i kadulje malo popravljaju njegov drugačiji okus.
Meso morskog psa namakano u mlijeku gubi svoju karakterističnu gorčinu, a i mekše je i sočnije nakon termičke obrade. Morskog psa možete spremati na brudet, pohati ga na standardne načine ili ga pohati u kukuruznom brašnu, pripremiti ga u raznim umacima, u umaku od limuna, umaku od naranči i vina, možete ga peći u kartocu za pečenje ili alufoliji zajedno s povrćem i začinima, možete te ga peći upećnici zajedno s povrćem i začinima, pohati samo uvaljane u brašno.
Morski pas je odličan u juhi, brudetu, na gradelama, pržen ili pohan u tavi, na salatu, prepremljen u obliku odrezaka ili fileta, uz palentu, blitvu s krumpirom, s raznim drugim povrćem. Meso morskog psa je odličan izbor za riblji ručak, bez obzira na to na koji način ćete ga pripremati. Morski pas je zdrava hrana, poznata je teorija da se morski pas evolicijski nije mijenjao od svog postanka i da bi lijek za rak mogao biti u tom stanovniku morskih dubina.
Meso morskog psa se lako reže na odreske čak i ako mu ne izvadite hrskavicu, dapače hrskavica se lako reže, a drži na okupu to nježno bijelo meso da se pri termičkoj obradi ne raspadne, a zbog nje odresci izgledaju popu nekog cvijeta rastvorenih latica. Dakle, dovoljno je da u ribarnici zamolite da vam ogule kožu, narezati odreske ili izfiletirati morskog psa možete i sami, to nije teško, nema kostiju
Tagovi: