Kako pripremiti oradu

Kako pripremiti oradu

Orada se često radi svojeg bijelog i sočnog mesa naziva i kraljicom riba. Njeno bogato meso rezultat je života blizu obale gdje se hrani s raznim školjkama i rakovima. Osim navedenog imena, često se naziva i komarča. U samo 100 grama ove svježe ribe nalazimo na 21 gram proteina i 4.8 grama masti. Njeno meso bogato je kalijem, fosforom, selenom i magnezijem, ali i vitaminima iz B skupine. Njeni proteini su veoma lako probavljivi, a njene masnoće su idealne za pravilno funkcioniranje mozga i srca.

Iako se često kaže kako nema ribe do one na gradelama, mnogi se ne bi složili s navedenim. Orada je jedna od onih riba koje se mogu pripremiti na mnogobrojne načine, no mnogi ju preferiraju pečenu. Kod njene pripreme potrebno je obratiti pozornost na to da se ne presuši kako ne bi izgubila na svojoj sočnosti. Mnogi često rade grešku filetiranja, stoga je potrebno naglasiti kako ju je najbolje peći cijelu kako bi ona ispala što sočnija.

Za pripremu orade ne morate biti vrsni kuhar, no potrebno je obratiti pozornost na par stavki kako bi dobili savršeno pripremljenu oradu. Orada je jedna od onih riba koje se mogu pripremati na brojne načine, no najbolje ispada kada se dobro ispeče. Kako bi ona bila što sočnije pečena, poželjno je da se peče cijela, te da se prilikom jela ona razdvoji i da joj se izvade kosti. Kako pripremiti oradu? Uz navedeni recept dobit ćete savršeno pripremljenu oradu iz pećnice:

Sastojci - 1 orada, 2 kriške narezanog limuna, svježi ružmarin, kadulja, peršin, maslinovo ulje, 2 režnja češnjaka, sol i papar. Priprema - Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na dupli komad folije ili papira za pečenje posložite dvije kriške limuna i na njih stavite prethodno posoljenu oradu. Prelijte s maslinovim uljem. Usitnite češnjak i začinsko bilje, te pređite preko orade. Zamotajte oradu u foliju i stavite peć 35 minuta. Nakon što je riba pečena pažljivo ju prebacite na tanjur i podlijte s toćom. Poslužite uz kuhani krumpir ili blitvu.

Orada se najčešće peče, stoga je njeno posluživanje najčešće uz pirjano povrće ili odgovarajuću salatu. Kada se priprema doma, orada se najčešće peče u pećnici zamotana kako bi sačuvala svoju sočnost i kako se ne bi prepekla. Potrebno je naglasiti da se ona također može pripremati na tavi ili na roštilju, no potrebno je obratiti pažnju na osjetljivost mesa. Kod pečenja na tavi postoji opasnost od primanja kože za tavu, ili od gubljenja sokova koji će učiniti ribu suhom.

Za vrijeme pečenja na tavi najbolje bi bilo kada bi se ona podlijevala s vinom ili drugom tekućinom kako bi sačuvala svoju sočnost. Pečena riba uvijek se savršeno slaže s krumpirom ili drugim pirjanim povrćem. Uz pečenu oradu najbolje ide i bijelo vino kako bi zaokružilo cjelokupno jelo. Pečenu oradu veoma je jednostavno napraviti, jedino je važno da pripazite na održavanju njene sočnosti, i da se ona kasnije dobro očisti od kosti.


Tagovi: