Kako pripremiti oslića
Idemo ususret Badnjaku i večerama spravljenim od skupog bakalara, no oni slibijih kupovnih mogućnosti su davno naučili kako bakalar za mijeniti jeftinijim oslićem koji je iste kvalitete i ako ga kupujete svježeg ili smrznutog. Oslić je riba s kojom ne možete pogriješiti i pripremi na koji god ga način odlučite spremiti. Neki kopiraju točno recepte za bakalar i pripremaju oslića na bakalar ili "a la bakalar", dok ga drugi spremaju na jednostavnije, brže, ali jednako ukusne načine.
Oslić za složenac koji možete poslužiti na badnju večer može biti svjež ili smrznut. Odmrznuti paket smrznutih oslića bez glave, očistiti od kostiju i narezati ili natrgati na manje komade. Trebate 0,5 kilograma krumpira očišćenog i narezanog na ploške, dvije glavice crvenog luka narezanog na ploške, nekoliko češnjeva češnjaka narezanog na listiće, lovorov list i sitno nakosan peršin. Na malo ulja u loncu slažete red luka, češnjaka, krumpira, lovorov list i ribu sol i papar, ponavljate dok sve ne potrošite, zalijte ribljim temeljcem ili vodom i kugajte.
Kod složenca od oslića jelo je gotovo kada je krumpir kuhan ili korjenasto povrće ako ste i njega dodali, u pravilu od trenutka kada soženac zavrije za 15 - 20 minuta je gotov i može se posluživati. Oslić ima nježno meso koje ne treba dugu termičku obradu bilo da ga kuhate, pržite, pohate, radite na brudet ili pečete u pećnici sa krumpirom i raznim drugim povrćem. Inače prilozi uz ovu ribu mogu biti i riža i tijesto.
Kuhani oslić je gotov za 15 - 20 minuta, kuha se sa solju i začinskim biljem, poslužuje se na lešo, s kuhanim krumpirom i ili blitvom, začinjeno samo maslinovim uljem, kosanim peršinom, malo češnjaka i kriškom limuna. Ovako ga pripremaju oni koji moraju izbjegavati prženu, pohanu i pečenu hranu, pa i ribu. No, mnogi ga vole pečenog u pećnici sa krumpirom i drugim vrstama povrća, neki ga peku u škartocu ili alu foliji obloženog izabranim povrćem.
Znamo da su oslići jednako dobri "na gradele", kao i na sve druge načine, no, čini se da na moru svaka kuća ima svoj recept kako spraviti oslić, neku svoju tajnu, neki trik, tako da ga zapamtite ako ste ga kušali na svom godišnjem odmoru i poželite opet mu se vratiti. Ako preferirate svježu ribu, vodite računa da svježeg oslića možete držati samo dva dana u frižideru, čak i ako ste ga očistili, oprali, posušili, posolili i pokapali limunom.
Ako svježeg oslića ne potrošite unutar dva dana, postat će neupotrebljiv, onda je za vas možda bolja opcija smrznuti oslić kojeg ćete odleđivati kada ga idete spremati. Inače i smrznuti oslići se moraju potrošiti unutar šest mjeseci. Da bi savršeno ispekli oslića na tavi u jednom komadu trebate ga marinirati. Za marinadu oslića trebate maslinovo ulje, limun, ružmarin, sol, papar, češnjak, glavicu crvenog luka i ona će spriječiti "rasipanje" oslića po tavi.
Tagovi: