Kako pripremiti proso
Proso se jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica. Odličan je izbor kada želimo imati jednostavan i lagan obrok koji će nas zasititi. Proso je žitarica koja je bogata magnezijem, željezom, fosforom, kalcijem, cinkom, niklom i vitaminima E i B. Ova žitarica često se preporučuje osobama koje imaju osjetljiv želudac, osobama koje pate od probavnih smetnji i osobama koje boluju od dijabetesa. Kako se najbolje priprema? Najčešće dolazi u obliku priloga ili kao dodatak jelima. Razlog ovome je što navedeni načini pripreme najbolje čuvaju njene hranidbene vrijednosti.
Česta konzumacija prosa može nam pomoći kod smanjivanja visokog kolesterola, poboljšanja rada probave, srčanih problema, izlučivanju viška tekućine iz tijela, anemije. Ono što je posebno kod navedene namirnice je činjenica da se može pripremiti na slani ili slatki način, može biti prilog ili dodatak, ali i glavni obrok. Mnogi nutricionisti preporučuju dodavanje prosa u svakodnevnu prehranu kako bi očuvali vlastito zdravlje. Isto tako, često se preporučuje osobama koje žele izgubiti višak kilograma i održati liniju.
Kada su u pitanju recepti s prosom, najčešće se pronalaze oni recepti koji se odnose na pripremanje zdravog doručka. Navedena žitarica je izuzetno odlična namirnica za početak dana jer nam može dati dovoljno energije bez unosa dodatnog šećera. Od prosa se najčešće rade kaše u koje se dodaju razni komadi voća, no proso se isto tako može dodati i u kolače, pudinge, variva, juhe, razna jela s povrćem. Kako se priprema proso?
Jednostavan recept za pripremu je sljedeći: Šalica prosa, 2 i pol šalice vode, malo soli. Priprema - Kuhajte dok žitarica ne omekša. Po želji dodajte slatke ili slane začine. Pošto se najčešće konzumira kao zdravi oblik doručka, u skuhanu žitaricu može se dodati žličica cimeta i žličica meda. Po želji se može dodati i voće koje će podići okus. U ovako kuhanu žitaricu također možete dodati i kuhano povrće i napraviti slanu varijantu koja će vas podsjetiti na rižoto.
Kuhanje prosa je svakako jednostavan postupak koji traje svega 15 minuta. Proso je najbolje kuhati u većem loncu kako bi voda u potpunosti prekrila žitaricu. Kao i kod riže, proso mora upiti vodu kako bi znali da je kuhano. Ova žitarica se obavezno mora kuhati, no bez obzira na početnu pripremu ona se može spremiti na razne načine. Savršeno nadopunjuje i slatka i slana jela, stoga je mnogima omiljena žitarica. Radi svojeg sastava često se na nju odlučuju osobe koje trebaju smršaviti, kao i osobe koje pate od određenih bolesti ili stanja.
Kako je najbolje poslužiti ovu žitaricu? Njeno posluživanje ovisit će o načinu pripreme. Pošto se najčešće priprema za doručak, najčešće se poslužuje uz voće ili med, kao i začine poput cimeta. Ako je namirnica kuhana i od nje se pripremaju jela poput polpeta, zdravog bolonjeza, zdravog burgera - tada se ova žitarica poslužuje uz priloge koji su klasični tim jelima, u primjeru: Uz razne umake, pirjano povrće, hladne salate. Neovisno o načinu posluživanja, ova namirnica bi se svakako češće trebala naći na našim stolovima.
Tagovi: