Kako pripremiti rižu
Riža je svakako jednostavna, hranjiva i veoma zasitna žitarica koja se često poslužuje kao prilog mnogobrojnim jelima. Osim priloga, ona se također može napraviti i kao glavno jelo, ili kao ukusan desert. Danas priprema riže pripada u osnove kulinarstva, no bez obzira na to mnogima se često dogode određene pogreške pri njenoj pripremi. Kao i kod svakog jela, riža traži posebna pravila pripreme kako bi dobili ono najbolje od nje. Neki je vole kremastu, neki prozračnu - stoga je potrebno prilagoditi sami način pripreme. Kako se ona najčešće priprema? Rižu ćemo kuhati samostalno ili u nekom jelu.
Ako želimo kremastu rižu onda se ona ne ispire i ne namače, već se odmah stavlja kuhati. Ako želimo dobiti rahlu rižu koja se ne lijepi, onda ju je potrebno oprati u hladnoj vodi kako bi se uklonio višak škroba koji čini rižu ljepljivom. Za njeno pravilno kuhanje potrebno je odrediti odgovarajuće omjere. U primjeru, ako kuhate 195 grama riže potrebno je dodati 470 ml vode (ovo vrijedi za kuhanje obične bijele riže). Ona se obavezno mora kuhati u loncu koji ima ponešto deblje dno i poklopcem koji će zadržavati paru. U pravilu, kuha se do 15 minuta kako bi bila al dente. Nakon kuhanja rižu je poželjno ostaviti da se odmori do 5 minuta prije posluživanja.
Rižu najčešće poslužujemo kao prilog glavnim jelima, iako ona isto tako može biti glavno jelo (rižoto) ako se u nju doda razno meso, povrće, plodovi mora. Koji je najbolji način za pripremu riže? Klasična dinstana riža. Pirjana ili dinstana, ovaj način pripreme je mnogima najomiljeniji. Odlično se može sjediniti uz razne vrste mesa kao i morske plodove, kao i uz razne umake. Osim navedenog, vjerojatno je riječ o najjednostavnijem načinu pripreme riže. Recept je sljedeći:
Sastojci: Veća šalica riže, 4 šalice vode (iste veličine kao i šalica riže), 1 nasjeckani luk, ulje ili maslac, Vegeta, sol i papar. Priprema: Na maslacu ili ulju kratko popržite luk i zatim dodajte rižu. Promiješajte sve skupa i pržite dok riža ne postigne staklenasto prozirni izgled, odnosno dok ne upije slatkoću luka kako se ne bi kasnije ljepila. Nakon navedenoga dodajte navedene 4 šalice vode, promiješajte, začinite i kuhajte na nižoj temperaturi do 15 minuta. Povremeno možete promiješati. Nakon što se skuhala, rižu poravnajte i ostavite da se odmara 15 minuta prije posluživanja kao prilog.
Riža je jedna od onih namirnica koja nikako nije komplicirana kada je riječ o posluživanju. Kada se priprema kao prilog, ona se poslužuje uz glavno jelo i preko nje se često stavlja određeni umak ili preljev. Kao glavno jelo (rižoto) ona se poslužuje samostalno na tanjuru, uz kakvu svježu salatu po izboru. Njeno posluživanje najviše ovisi o pripremljenom jelu. U našim krajevima ona na stol često dolazi poslužena u svom loncu u kojemu se kuhala i svatko si samostalno stavlja na tanjur željeni omjer.
Ako se želi postići ipak neki ozbiljniji oblik posluživanja, tada se ona može staviti u kalupe određenih oblika, stisnuti i tako poslužiti uz ostatak jela. Riža se savršeno slaže sa svim povrćem i mesom, stoga se ona čak naziva i idealnim prilogom radi mnogobrojnih kombinacija u posluživanju. Iako ju često jedemo na slano, nikako ne smijemo zaboraviti na slatku rižu na mlijeku koja je bila omiljeni desert mnogima od nas. Ako se odlučite na pripremu riže na mlijeku, tada je samo potrebno zamijeniti kuhanje na vodi s kuhanjem na mlijeku i slane začine zamijeniti slatkima.
Tagovi: