Kako pripremiti smrznuti špinat

Kako pripremiti smrznuti špinat

Špinat je svima nama poznat kao Popajevo omiljeno povrće. Mnogi su odrastali uz "Jedi puno špinata da budeš jak kao Popaj" rečenicom, što znači da se špinat kod većine nas nalazio na stolu. Špinat je jedna od onih namirnica koju ili volite ili izbjegavate, no potrebno je znati kako on ima svojih prednosti - osobito ako je smrznut. Samo jedna šalica smrznutog špinata ima i do pet puta veću količinu hranjivih tvari od svježeg. Osim navedenog, on je lak za pripremu i može se kombinirati uz većinu jela.

Kako se sve može pripremiti smrznuti špinat? Možemo ga dodavati u razna tijesta kao dio punjenja (savršeno se slaže sa sirom), možemo ga dodati u bilo koji umak koji se radi kao dodatak tjestenini ili riži, možemo ga staviti u jaja i napraviti sočan omlet, možemo ga ubaciti u krem juhe, možemo ga staviti na bijelu pizzu, možemo s njime puniti tortilje. Smrznuti špinat uz malo mašte možemo dodati u mnoga jela, no potrebno je znati kada ga je potrebno obrađivati, a kada ne.

U pravilu, smrznuti špinat se priprema na sličan način kao i svježi. Koje su razlike u pripremi? Vrijeme termičke obrade. Smrznuta verzija se mora obrađivati dulje kako bi se u potpunosti otopila. Potrebno je svega 15 minuta vremena kako bi se odledio na tavi. Kako se priprema smrznuti špinat? Recept je sljedeći - Sastojci: 45 dkg smrznutog špinata, sol i papar, maslac ili ulje, 2 žlice brašna, malo mlijeka, muškatni oraščić. Priprema: U odabranoj tavi zagrijte ulje ili maslac i kada se ono zagrije dodajte brašno.

Kratko dinstajte kako bi dobili bijelu zapršku. Začinite s soli, paprom i muškatnim oraščićem. U zapršku sada dodajte malo mlijeka i nastavite miješati dok se sve ne sjedini. Na dobivenu smjesu stavite špinat koji ste izvadili iz pakiranja. Špinat će se lagano topiti, no potrebno ga je kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kada se u potpunosti prokuha potrebno ga je lagano prokuhati i zatim poslužiti kao prilog uz jelo po izboru.

Špinat često poslužujemo kao prilog glavnome jelu. Najčešće se poslužuje uz pečeno meso i uz pire krumpir kao drugi prilog. Smrznuti špinat može se iskoristiti na mnogobrojne načine, sa ili bez termičke obrade. Ako želite raditi punjenje tijesta, tada je špinat samo potrebno odmrznuti i dobro ocijediti, bez termičke obrade. Ako ga želite staviti na jelo (na primjer na pizzu), tada je poželjno da se on termički obradi kako ne bi došlo do mogućeg puštanja vode na tijesto.

Smrznuti špinat se najčešće nalazi na istome tanjuru kao i pire krumpir i pečeno/pohano meso. Posluživanje špinata ponajviše ovisi o tome što je glavno jelo i što želite postići s okusima. Neovisno o načinu pripreme i posluživanju, špinat bi se svakako trebao često naći na našim tanjurima. Ova svestrana namirnica može se dobro uklopiti u mnoga jela, što znači da se ona veoma lako može zamaskirati kao "jestivo" povrće čak i onima koji nisu njegov fan.


Tagovi: