Kako pripremiti špinat
![Kako pripremiti špinat Kako pripremiti špinat](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2023/12/90902-17017910017216-1024x585.png)
Što je špinat?
Špinat je lisnato povrće koje pripada porodici amaranthaceae. To je jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih jestivih listova. Listovi su obično tamnozeleni, koso ovalnog oblika i imaju izražene nazubljene rubove. Stabljika može biti uspravna ili blago polegnuta, a cvjetovi su sitni i neupadljivi. Podrijetlo špinata seže u Perzijski zaljev, ali se brzo proširio diljem svijeta. Danas se uzgaja na svim kontinentima. S obzirom na svoju prilagodljivost, uzgaja kao povrće koje se može uzimati tijekom cijele godine. Špinat je izuzetno bogat hranjivim tvarima. Posebno je poznat po visokom sadržaju vitamina A, C i K, folata, željeza, kalcija, magnezija i vlakana. Ove tvari doprinose općem zdravlju, jačanju imunološkog sustava te održavanju zdravlja kostiju i krvi. Njegovi antioksidativni spojevi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, a visok udio vitamina K doprinosi zdravlju kostiju. Također, preporučuje se osobama s niskim razinama željeza jer može pomoći u prevenciji anemije. Može se konzumirati sirov u salatama ili se skuhati ili pržiti.
Što sadrži špinat?
Nutritivne vrijednosti špinata čine ga iznimno zdravim povrćem. Biljka je niskokalorična, sadrži bjelančevine, ugljikohidrata i vlakana, te malo masti. Od vitamina, ovo povrće sadrži u sebi vitamin A, vitamin C, vitamin K kao i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9. Od minerala, sadrži u sebi željezo, kalcij, kalij in magnezij. Ujedno sadrži antioksidanse i fitonutrijente, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Od ostalih nutrijenata sadrži vitamin E, natrij i vitamin B6. Špinat je izuzetno niskokaloričan, ali je zato bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Ove nutritivne komponente čine ga izvrsnim izborom za održavanje općeg zdravlja, poboljšanje vida, jačanje imunološkog sustava i podršku zdravlju kostiju. Veoma je koristan za uključiti ga u svoju redovnu prehranu jer Vam može pomoći kod poboljšanja općenitog zdravlja. Bitno je uključiti raznovrsnu prehranu kako bi se osiguralo dobivanje svih potrebnih hranjivih tvari. U sljedećem dijelu članka otkrivamo Vam kako možete pripremiti špinat na više mogućih načina.
Kako napraviti ukusan špinat kod kuće!
Špinat se može pripremiti na različite načine, ovisno o vašim preferencijama i jelima koja želite pripremiti. Za kuhanje je potrebno očistiti špinat od eventualnih oštećenja i dobro ga operite, staviti ga u posudu za kuhanje na pari te ga kuhati 2 do 3 minute odnosno dok ne omekša. Potom ga posolite i popaprite po želji, možete dodati malo maslaca ili maslinovog ulja prije nego što ga poslužite. Možete ga i sdinstanti. Izvadite veliku tavu, stavite na štednjak i upalite vatru. Zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak (po želji) te propržite dok luk ne postane staklast. Dodajte opranog špinata, pa ga dinstajte dok ne uvene i smanji volumen. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo limunovog soka ili octa. Za salatu od špinata, dodajte špinata i drugog svježeg povrća po želji, kao što su rajčica, krastavaca ili avokada. Pripremite preljev od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra te prelijte preko salate. Za smoothie od špinata, dodajte šaku svježeg špinata u blender, te dodajte voće po izboru, kao na primjer banana i bobičasto voće, te neku vrstu tekućine, poput vode, mlijeka, biljnog mlijeka ili jogurta. Izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete mekanu, homogenu teksturu.
Tagovi: