Kako pripremiti surimi štapiće
Surimi štapići najčešće se opisuju kao štapići napravljeni od riba te drugih morskih proizvoda. Ovi štapići nastaju procesiranjem paste od mljevenih riba i morskih plodova u duge i tanke trake koje se smrzavaju. Ovo jelo karakteristično je za azijsku kuhinju jer je dosta neutralnog okusa i može se dobro ukomponirati u razna jela. Prva verzija surimija nastala je prije 1000 godina kada su japanski chefovi osmislili delikatesu koja će produljiti rok trajanja same ribe i ostalih morskih plodova.
Surimi štapići su danas dostupni u mnogobrojnim supermarketima i oni se ubrajaju u lake i brze obroke. Njihova priprema je sasvim jednostavna i ne zahtijeva kulinarsko znanje. Kupljeni i smrznuti, ovi štapići se najčešće peku u pećnici i jedu samostalno ili uz priloge koji se najčešće poslužuju uz ribu. Naravno, oni se isto tako mogu miješati i u druga jela. Najpoznatije japansko jelo sa surimi štapićima je svakako Kani salata koja se sastoji od navedenih ribljih štapića, svježeg povrća i voća, te kreme koja je na bazi majoneze te ljutog umaka.
Ukoliko želite malo drugačije i neutralnije riblje štapiće, tada su surimi štapići pravi izbor. Oni se također mogu jesti uz klasične priloge koje jedemo uz panirane riblje štapiće - pomfrit, krumpir salatu, grah salatu, tartar. Okus ovih štapića je dosta neutralan, što znači da postoji mogućnost da će vam nedostajati okusa, začina. Kako se pripremaju surimi štapići? Recept za najjednostavniju pripremu je sljedeći - Sastojci: 600 grama surimi štapića, sol i papar, žlica senfa, žličica svježeg kopra.
Priprema: Potrebno je zagrijati pećnicu na 60 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte kopar s senfom i ravnomjerno nanesite na surimi štapiće. Štapiće poredajte na tepsiju za pečenje i stavite ih peć u prethodno zagrijanu pećnicu. Štapiće je potrebno peći svega 10 do 15 minuta. Ovi riblji štapići prethodno su kuhani te smrznuti, stoga su oni sigurni za jelo čim poprime toplinu. No, po izboru možete ih peći ili panirati dok oni ne postanu hrskavi.
Ovo smrznuto i jednostavno jelo često se priprema na brzinu i mnogi ne ulažu truda u njegovo posluživanje. Surimi štapići se mogu pripremiti na mnogobrojne načine, što znači da se isto tako mogu i poslužiti na mnogobrojne načine. Štapići se nakon kratkog pečenja na tavi mogu narezati, umiješati u pirjano povrće i umak i poslužiti s tjesteninom ili rižom. Isto tako mogu se uvaljati u smjesu za paniranje, pržiti dok ne poprime lijepu zlatnu boju i poslužiti kao brzi finger food s umacima.
Ne preporučuje se kuhanje surimi štapića jer su veoma delikatni i mogu se raspasti na većoj temperaturi. Narezani na kolutiće, surimi štapići se mogu dodati u wok ili druga slična jela. Isto tako mogu se koristiti i kao punjenje za razna jela (npr. punjene lignje). Ovi štapići mogu se kombinirati i pripremati na više načina, no jedino na što morate obratiti pažnju je duljina njihove termičke obrade. Ukoliko se predugo obrađuju oni se mogu raspasti.
Tagovi: