Kako pripremiti svinjski file
Svinjski file, lungić ili pisanica svakako je najfiniji dio svinje, pa se stoga naziva i lažnim biftekom. Mnogi mesoljupci tvrde kako je ovo meso najukusniji dio svinje i kako se može pripremiti na mnogobrojne načine. U prosjeku svinjski file teži oko 400 grama i ne sadrži mnogo masnoća, što znači da njegova priprema zahtjeva ponešto kulinarskog znanja. Prije bilo kakvog procesa obrade, važno je da se file očisti od mogućih žilica, i meso se mora dobro začiniti ili marinirati.
Okusi će najviše doći do izražaja ako očišćeni file potopite u začine i ulje i ostavite ga u hladnjaku preko noći. Pošto je riječ o nešto skupljem komadu svinjetine, ovo meso se na većini stolova pojavljuje tek za vrijeme blagdana. Potrebno je naglasiti kako lungić traži kratku obradu kako bi zadržao sočnost, stoga je potrebno obratiti pažnju na način termičke obrade. Ukoliko razmatrate pripremati svinjski lungić, tada se preporučuje da to učinite na jedan od ovih načina: Tava i pećnica, punjenje, u lisnatom tijestu.
Svinjski lungić je svakako najbolji kada je dobro mariniran i kada je savršeno pečen. Pripremljen s marinadom on će ostati sočan i dati će dovoljno soka za pripremu dodatnog umaka. Kako je najbolje marinirati svinjski file? Pravilo je da bogatija marinada daje bogatiji okus. Poželjno je da ne štedite začinsko bilje - osobito ružmarin, kadulju i majčinu dušicu. Marinada sama po sebi ne mora biti posebno vlažna, ona može biti i "suha", no začini se moraju zadržati na mesu. kako se peče svinjski file? Postoji nekoliko raznih načina pečenja lungića, no najlakša i najukusnija metoda je ona u pećnici s maslacem.
Osnovni recept je sljedeći - Sastojci: 1 lungić, 4 češnja češnjaka, začinsko bilje, sol i papar, 100 g maslaca. Priprema: Pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva. Protvan za pečenje premažite s maslacem. Ako niste noć prije stavili meso u marinadu, tada u zdjelici izmiješajte začinsko bilje, protisnuti češnjak i začine i premažite meso. Na protvan za pečenje posložite kriške tanko narezanog maslaca, i na njega položite meso. Maslac je potrebno staviti i na samo meso. Meso se peče 30 ak minuta, svakih 15 minuta meso je potrebno okrenuti. Nakon pečenja meso ostavite da se odmori 10 minuta prije posluživanja. Sokove od mesa prelijte u tavu i kuhajte na laganoj temperaturi dok se ono ne pretvori u gusti umak.
Kada se peče u pećnici, svinjski file će se poslužiti narezan, uz umak od pečenja i pire krumpir ili pirjano povrće. Ovakav način pripreme je mnogima najsigurniji jer samo meso zadržava svoju sočnost i postoji minimalna "opasnost" od toga da se meso isuši. Osim pečenja u pećnici, svinjski file se može obrađivati i na tavi, uz konstantno podlijevanje sokovima. Kada je pripremljen na tavi, on se poslužuje uz pire krumpir i svježu povrtnu salatu.
Svinjski lungić je također savršeno meso za punjenje - kada se prereže on se može puniti s raznim kombinacijama i zatvoriti uz pomoć čačkalica. Ovaj način pripreme će dati sočnost u samoj sredini, dok će vanjski dio ipak ostati malo suši na okus. Poslužuje se najčešće uz pomfrit i umake. Ako želite da sami lungić bude punjenje, onda ga možete omotati s razvučenim lisnatim tijestom. Lisnato će omogućiti proces kuhanja/pečenja što će zadržati sočnost mesa. Posluživanje svinjskog lungića ovisi o tome što preferirate. Mnogi ga najradije kombiniraju uz povrće, salate ili umake.
Tagovi: